Home / Zanimljivosti / Ostrvo Henderson prekriveno plastičnim otpadom

Ostrvo Henderson prekriveno plastičnim otpadom

Naučnici koji se bave strujama u Tihom okeanu pronašli su oko 38 miliona komada raznog otpada na izolovanom ostrvu Henderson između Novog Zelanda i Čilea, javio je AP, pozivajući se na izvještaj naučnog tima.

Naučnici koji su se iskrcali na ostrvo Henderson kažu da je skoro sav otpad od plastike, dodajući da je to ostrvo najgušće natrpano otpadom od svih mjesta u svetu.

Ostrvo se nalazi na spisku zaštićenih prirodnih ljepota UNESKO-a. Među plastičnim predmetima su igračke, kugle, četkice za zube, zaštitni šlemovi, lopte i druge stvari svih mogućih boja i veličina.

Vođa naučnog tima koji je boravio na ostrvu Henderson Jennifer Lavers je izjavila da se ostrvo nalazi na mjestu gdje se ukrštaju okeanske struje i da je zbog toga tolika količina otpada izbačena na obalu.

Količina plastike je alarmantna, istovremeno je predivno i zastrašujuće, rekla je ona.

Naučni tim je proveo više od tri mjeseca na ostrvu 2015. godine i za to vreme su sakupili 17,6 tona otpada od čega je dvije trećine bilo prekriveno pijeskom.

Oni su izračunali da okeanske struje svakog dana izbace više od 13.000 komada otpada na ostrvo koje je dugo 10, a široko pet kilometara. Ostrvo Henderson je dio arhipelaga Pitkern koji je pod upravom Velike Britanije.

(Mostarski.ba)

Facebooktwittergoogle_plusmail