Home / BiH / Otvoranje spomenika posvećenog borcima ARBiH 20. augusta

Otvoranje spomenika posvećenog borcima ARBiH 20. augusta

U toku su završni radovi na izgradnji spomenika u obliku ljiljana od 16,5 metara. Spomenik je posvećen svim borcima ARBiH. Svečano otvorenje spomenika zakazano je za 20. august od 11:15 sati uz učešće visokih zvaničnika svih nivoa vlasti i Islamske zajednice u BiH.

Više od pet godina traju radovi na izgradnji spomenika posvećenog bivšim borcima ARBiH, koji su devedesetih godina svojim životima branili našu zemlju.

Kako kaže Tasin Okić, predsjednik Udruženja boraca Patriotska liga Gradačac, spomenik se nalazi na značajnoj vojnoj koti 449, na lokaciji Bandera. S ove jedinstvene lokacije pruža se pogled na Gradačac, Posavinu i dio Slavonije.

«Ona je strateški važna – dominira dijelom iz Posavine, od Odžaka do Brčkog i s nje se može artiljerijskim oruđima neposredno gađati ciljeve», objašnjava Alaga Džekić, predsjednik Građevinskog odbora i član UO Patriotske lige Gradačac.

Na gradačačkom području i dalje su izloženi osvojeni agresorski tenk i oklopni voz koji su borci ARBiH skoro goloruki uspjeli osvojiti i savladati neprijatelja. Podsjećanje je to na važnost svih bitaka koje su se vodile u odbrani zemlje.

«Oko spomenika se nalaze stilizovani vojnici u ležećem položaju – sedam vojnika je sedam korpusa», dodaje Okić.

Ljiljan visine 16 metara s pet latica i suzom na vrhu bit će okružen parkom koji simbolizira odbranu ovoga dijela Bosne i Hercegovine.

«Gradačac je grad heroj i u Gradačcu je prva viteška brigada koja je formirana u ARBiH i ovom prilikom ja pozivam sve građane BiH da nas posjete i uveličaju otvaranje spomenika u znaku ljiljana na Jasenici kod Gradačca», poručio je Bakir Ahmetašević, bivši vojnik ARBiH.

Sve aktivnosti oko izgradnje spomenika vodilo je gradačačko Udruženje boraca Patriotska liga. Značajne donacije su stigle od privrednika ovog kraja, a podrška je upućena i od nadležnih institucija.

(federalna.ba)

 

 

Facebooktwittergoogle_plusmail