Home / BiH / Otvoren 23. Sarajevo Film festival

Otvoren 23. Sarajevo Film festival

Svečanom ceremonijom u Narodnom pozorištu i projekcijom filma “Druga strana nade”, finskog reditelja Akija Kaurismakija, u petak je svečano otvoreno 23. izdanje Sarajevo Film Festivala (SFF), najveće regionalne filmske smotre. Uz generalnu medijsku podršku BHRT-a, u 18 programskih cjelina bit će prikazano 235 filmova iz 54 zemlje svijeta, a više od 70 ostvarenja je iz Bosne i Hercegovine. Svjetske premijere imat će 43, a međunarodne 23 filma.

Očekuje se da će hiljade ljudi iz svih dijelova svijeta od 11. do 18. augusta odabrati glavni grad Bosne i Hercegovine za mjesto odmora i uživanja u atmosferi, koja iz godine u godinu šalje pozitivnu sliku iz ovog grada. Narednih dana Sarajevo će posjetiti na stotine filmskih profesionalaca i umjetnika, a kako je naglašeno u posljednje 23 godine SFF je postao važan filmski događaj koji ugosti oko 2.000 akreditiranih filmskih profesionalaca i publiku od oko 100.000 ljudi.

SFF će u programu “Posvećeno” ugostiti istaknutog reditelja Olivera Stonea, kojem će biti uručena nagrada “Počasno Srce Sarajeva” za izuzetan doprinos filmskoj umjetnosti. Ovo vrijedno priznanje pripast će i istaknutom komičaru Johnu Cleeseu.

Ovogodišnji SFF donosi 43 svjetske i 23 međunarodne premijere. Bit će prikazano 111 dugometražnih, 124 kratkometražna, 137 igranih, 70 dokumentarnih i 28 animiranih filmova. Za nagrade se takmiče filmovi iz četiri selekcije: igrani, dokumentarni, kratki i studentski film.

Za “Srce Sarajeva” bore se 44 filma. Selektorica Takmičarskog programa SFF-a Elma Tataragić istaknula je da ove godine takmičarski program donosi 44 filma koji se takmiče za nagrade “Srce Sarajeva”, a izvan konkurencije bit će prikazano još 11 kratkih i igranih filmova.

(BHRT/Mostarski.ba)

Facebooktwittergoogle_plusmail