Home / BiH / Policija isključuje eksplozivnu napravu, u kući nije bilo plina

Policija isključuje eksplozivnu napravu, u kući nije bilo plina

Nakon što je u snažnoj eksploziji i požaru, koji je potom zahvatio njenu kuću, smrtno stradala 57-godišnja Edina Bešlagić iz Gornjih Šušnjara kod Doboja, pretpostavljalo se da je do nesreće došlo uslijed eksplozije plinske boce.

S obzirom na to da članovi porodice tvrde da poginula u kući nije imala plinsku bocu, koja tokom uviđaja i nije pronađena na mjestu nesreće, te da je imala određena saznanja o počiniocima ratnih zločina nad njenom porodicom tokom rata, pojavile se se brojne glasine.

U policiji su isključili mogućnost da je do nesreće došlo uslijed aktiviranja eksplozivne naprave.

Pretpostavljalo se da je do požara došlo usljed eksplozije plinske boce. Susjedi i članovi porodice poginule Edine Bešlagić, međutim, tvrde kako ona u kući nikada nije imala plinsku bocu.

«Plinska boca nije sigurno», tvrdi njena tetka Hata Bešlagić. To navodi i amidža Smajo Bešlagić.

Ovu informaciju potvrdili su i u Policijskoj upravi Doboj.

«Prilikom vršenja uviđaja te pregledom šireg i užeg lica mjesta nismo pronašli plinsku bocu o kojoj se postavlja pitanje da li je bila ili nije bila», ističe Žarko Panić, načelnik Sektora kriminalističke policije PU Doboj.

Članovi porodice stradale 57-godišnjakinje se pitaju šta je onda uzrokovalo ekploziju i požar.

«Najvjerovatnije da je uzrok eksplozije, a kasnije nastajanja požara i stradanja lica, posljedica nehata uslijed rukovanja lako zapaljivim plinovima ili tečnostima koje se koriste za zagrijavanje prostorija», objašnjava Panić.

Povratnici u Doboj nerado govore o ratnim zločinima u svom gradu. U kući u kojoj je poginula Edina Bešlagić, 15. septembra 1993. pripadnici VRS-a su ubili njene roditelje, strinu i amidžu. U Okružnom tužilaštvu u Doboju su nam potvrdili da vode istragu o ovom slučaju, ističući da Edina Bešlagić dosad ni u kom svojstvu nije uključena u slučaj. I pored toga, ističu najbliži srodnici, došla je do saznanja ko je odgovoran za smrt njenih najbližih.

«Pa, jeste, ona je tragala za tim. Davala izjave. Zna se to ko je imenom i prezimenom», kaže Hata Bešlagić.

Dosadašnja istraga dobojske policije o nesreći isključuje mogućnost terorističkog akta.

«Do eksplozije nije došlo uslijed aktiviranja bilo koje vrste eksplozivne naprave», naglašava Panić.

Tijelo Edine Bešlagić, nakon obdukcije, predano je porodici. Tužilaštvo će nastaviti raditi na ovom slučaju nakon što iz policije službeno dobije izvještaj o ovom događaju.

(federalna.ba)

Facebooktwittergoogle_plusmail