Home / Foto / Foto: Potpisana “Mostarska povelja mira” / Obilježena godišnjica obnove Starog mosta

Foto: Potpisana “Mostarska povelja mira” / Obilježena godišnjica obnove Starog mosta

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić i premijer Republike Makedonije Zoran Zaev, potpisali su sinoć na svečanosti u Mostaru “Mostarsku povelju mira”.

Povelja je potpisana i uručena premijeru Makedonije u okviru tradicionalne svečanosti obilježavanja godišnjice otvaranja obnovljenog Starog mosta, održane u organizaciji Centra za mir i multietničku suradnju iz Mostara.

“Nama je zadovoljstvo da smo u Mostaru, gradu koji već vijekovima predstavlja mjesto susreta ljudi različitih religija, različitih svjetonazora, mjesto istinskoga suživota koji je usprkos nedaćama kroz koje je prošao ovaj grad uspio da sačuva taj multietnički karakter i da ustvari bude ključni simbol za čitavu BiH i za budućnost koju želimo da gradimo u BIH” rekao je Zvizdić.

Premijer Republike Makedonije Zoran Zaev izrazio je zadovoljstvo što je pozvan u Mostar, koji smatra posebnim.

„Ovo je prvi put da sam došao u Mostar. Stari most predstavlja simbol mira, međulerigijske i međuetničke saradnje ali i saradnje u regiji. Drago mi je da u regiji ima lidera koji gledaju ka budućnosti jer samo saradnja može biti put ka boljoj budućnosti“ rekao je Zaev.

Ovogodišnji laureati međunarodnog priznanja su: Robert Gelbard, američki diplomata i bivši specijalni izaslanik američkog predsjednika Bila Clintona za Balkan, kao i Christian Portman, bivši direktor Svjetske banke, koji je u ime te institucije utemeljio globalno partnerstvo sa gradom Mostarom i UNESCO-om u izgradnji Starog mosta kao svjetskog spomenika mira. Dobitnici ovog prestižnog priznanja ove godine su i Jeremy Bowen, reporter BBC, te – posthumno, bivši poljski predsjednik i humanista svijeta Tadeusz Mazowiecki.

Manifestaciji prisustvuju brojni zvaničnici, ministri dviju vlada i predstavnici ambasada akreditiranih u BiH.

(Mostarski.ba)

Facebooktwittergoogle_plusmail