Home / Mostar / Pozorište lutaka 65 godina na istom mjestu i na istoj adresi

Pozorište lutaka 65 godina na istom mjestu i na istoj adresi

Pozorište lutaka Mostar predstavilo je danas na konferenciji za novinare program obilježavanja jubileja 65 godina postojanja pozorišta.

Direktor pozorišta Edin Kmetaš je rekao kako će se godišnjica obilježavati tokom cijele godine.
„Pripremili smo četiri programa, sutra, 15. novembra na dan prve predstave u pozorištu, pripremili smo  veliku izložbu iz arhiva pozorišta u Centru za kulturu (CK) Grada Mostara. Na ovoj izložbi prikazati ćemo fotografije, lutke i scenografije koje smo izrađivali kroz sve godine postojanja naše kuće. Izložba će biti otvorena u 20:00 sati” rekao je Kmetaš dodajući kako je izložbu pripremila ranija direktorica pozorišta Ranka Mutevelić.

Do kraja ovoga mjeseca u pozorištu je predviđena revija gostujućih predstava prijatelja pozorišta iz zemalja regije te pokretanje tromjesečne radionice “Glumiti može svako”.

„Želimo oživjeti ‘Malu scenu’, s djecom iz osnovnih škola koja će raditi s najboljim pedagozima i glumcima te odigrati klasik Branka Ćopića “Ježevu kuću”. Planirana je promocija prvog CD-a pjesama iz predstava LP Mostar a u decembru počinjemo raditi na novoj predstavi koju će režirati mlada bugarska rediteljica Elica Petkova” rekao je Kmetaš dodajući kako su na objektima pozorišta u toku i infrastrukturni radovi obzirom da se zadnjih dvadeset godina skoro pa ništa nije investiralo u objekte.

„Uz pomoć Agencije Stari grad sljedeće godine planiramo rekonstrukciju kompletne zgrade, Raditi će se utopljavanje zgrade radi uštede energije, izmjena dotrajalih otvora, zamjena krovne konstrukcije, presvlačenje stolica, proširenje sjedećih kapaciteta, krečenje te izgradnja srušene radionice“ rekao je Kmetaš.

Glumac Nedžad Maksumić je rekao kako je Lutkarsko pozorište Mostar bez sumnje jedno od najnagrađivanijih pozorišta u BiH.

„Samo u posljednjih desetak godina osvojili smo 44 nagrade, i to u konkurenciji najboljih i najjačih lutkarskih teatara iz cijelog svijeta. U našoj kući gostovali su umjetnici s brojnih strana, tražili smo najbolje da bismo i sami bili bolji, da bismo učili od tih teatarskih stručnjaka i ponudili našoj publici uvijek iznova nove projekte, s profesionalnim i umjetničkim dignitetom i porukom ljudskosti koja će u dječijem sjećanju ostati do kraja njihovog života” rekao je Maksumić.

Maksumić je naglasio kako je Pozorište svih 65 godina na istom mjestu i na istoj adresi.

„Tu smo u istoj zgradi, s istim imenom kojeg se nikad nismo odrekli niti ćemo odreći. Uvijek imamo iste umjetničke težnje, s neospornim kvalitetom predstava namijenjenih svoj djeci Mostara, BiH i svijeta“ rekao je Maksumić dodajući kako je pozorište Mostar do sada nastupalo u 17. zemalja Evrope i svijeta te učestvovalo na najznačajnijim evropskim lutkarskim festivalima.

Prije 65. godina, 15. novembra, u istoj sali gdje se i danas održavaju predstave, održana je prva predstava Lutkarskog pozorišta Mostar “Snježana i sedam patuljaka” u režiji osnivača pozorišta Đorđa Đoke Bovana.

(Mostarski.ba)

Facebooktwittergoogle_plusmail