Home / Mostar / Pravosuđe i mediji, kako do bolje saradnje

Pravosuđe i mediji, kako do bolje saradnje

Okrugli sto „Pravosuđe i mediji” održan je danas u Mostaru u organizaciji Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) Bosne i Hercegovine.

Predstavnica Centra za istraživačko novinarstvo u Sarajevu Renata Radić – Dragić je govorila o nekim od glavnih zamjerki koje se iz medija upućuju ka pravosuđu.

„Za kolege iz dnevnog novinarstva je problem to što se ne poštuju medijski rokovi, nego se čeka zakonski rok od 15 dana, što je kolegama iz dnevnog novinarstva otežavajuće u njihovom radu. Dešava se da, ako radite za televiziju, nemate televizijske kadrove, nemate adekvatnog sagovornika, jer vam iz sudova pošalju informaciju e-mailom, što vama u principu ne znači puno” rekla je Radić-Dragić ističući kako situaciji nije ništa bolja ni u „kriznim situacijama“.

„Novinari ne mogu doći do adekvatnog sagovornika, pa su prisiljeni da do informacija dođu iz nekog drugog ugla, što za posljedicu može imati dezinformaciju, od čega javnost nema nikakve koristi“ rekla je ona.

Sekretar Opštinskog suda (OS) u Mostaru, Kimeta Ljeljak je rekla kako bi se mediji i institucija pravosuđa trebale „bolje upoznati“.

“Potrebno je da mediji budu upoznati sa tim šta mogu dobiti, koje vrste informacija i kako ih dobiti od pravosuđa. Da se znaju zakonske granice šta možemo reći novinarima, a da ne prekršimo zakon” rekla je Ljeljak.

(Mostarski.ba)

Facebooktwittergoogle_plusmail