Home / BiH / Predsjedništvo BiH: Dijelovi Izetbegovićevog intervjua netačno prenijeti
Bakir Izetbegovic, foto: www.mostarski.ba

Predsjedništvo BiH: Dijelovi Izetbegovićevog intervjua netačno prenijeti

Dijelove intervjua kojeg je član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović dao njemačkom Deutsche Welleu novinska agencija Tanjug prenijela je netačno, izvan konteksta i tendenciozno, iskrivljujući samu suštinu izjave, saopćeno je u utorak iz Predsjedništva Bosne i Hercegovine.

Kako se navodi u saopćenju za javnost, tako prenesena informacija izazvala je seriju neprimjerenih i predimenzioniranih reakcija.

“Uredništvo Tanjuga je iz Kabineta člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine upozoreno da informacija koju su prenijeli ne odgovara istini, u šta se lako uvjeriti pregledavanjem videointervjua, koji je dostupan cjelokupnoj javnosti. Umjesto da isprave očiglednu lažnu vijest koju su plasirali, iz Tanjuga su nastavili obmanjivati javnost, izvrtati činjenice i plasirati nove neistine. Time je postalo jasno da Tanjug nije slučajno pogriješio, nego da iza svega stoji nečija namjera da se naruše odnosi Bosne i Hercegovine i Srbije te baci sjenka i kreira loša atmosfera uoči posjete Predsjedništva Bosne i Hercegovine Beogradu”, saopćeno je iz Predsjedništva Bosne i Hercegovine.

Izjava Aleksandra Vučića

“Neki misle da Srbija nije dovoljno pregažena i ponižena i da je samo pregažena i ponižena Srbija dobra Srbija”, rekao je ranije u utorak predsjednik Srbije Aleksandar Vučić povodom navodne izjave Izetbegovića o priznavanju Kosova i ocijenio da će ta izjava imati dalekosežne političke i pravne posljedice.

“Taj intervju komplikuje mnogo toga u regiji”, kazao je Vučić novinarima u Beogradu, a na relativiziranje težine Izetbegovićeve izjave uzvratio opaskom da bi on, da je rekao da treba priznati nezavisnost bh. entiteta Republika Srpska, završio u Hagu.

“Reč je o ozbiljnijoj izjavi nego što bilo ko u Srbiji u ovom trenutku može da sagleda”, rekao je on.

Vučić je potvrdio je ranije da je sjednica “Saveta za nacionalnu bezbednost sazvana za četvrtak i da će izjava Izetbegovića biti glavna tema”.

(Agencije)

Facebooktwittergoogle_plusmail