Home / Mostar / Prvi međunarodni kolokvij “Bosanska usmena tradicija u kulturi svijeta”

Prvi međunarodni kolokvij “Bosanska usmena tradicija u kulturi svijeta”

Naučni program pod nazivom “Prvi međunarodni kolokvij Bosanska usmena tradicija u kulturi svijeta” održat će se 27. i 28. okrobra u Centru za kulturu Grada Mostara, u organizaciji Muzeja Hercegovine i Centra za kulturno naslijeđe Međunarodnog foruma Bosna, uz financijsku podršku Federalnog ministarstva obrazovanja i nauke.

Cilj Prvog međunarodnog kolokvija Bosanska usmena tradicija u kulturi svijeta je otpočinjanje sistematskog i dugoročnog predstavljanja i istraživanja bosanskog usmenog naslijeđa u Zbirci usmene književnosti Milman Parry Univerziteta u Harvardu, saopćili su organizatori. Ta zbirka je temeljno vezana za bosansko usmeno naslijeđe. Osnova je različitih istraživačkih poduhvata u kulturama svijeta. Nedovoljno je poznata i korištena u zemlji njenog porijekla. Pozvani istraživači iz zemlje i svijeta predstavit će sadržaj i značaj te zbirke i mogućnosti njenog uključenja u živu bosansku kulturu.

Uz naučne sadržaje ovog kolokvija kako ističu organizatori bit će organizovana i javna rasprava o bosanskom usmenom nasljeđu i otvorena izložba Umjetnost bosanske musandere, navodi se u saopćenju.

Program Prvog međunarodnog kolokvija Bosanska usmena tradicija u kulturi svijeta bit će predstavljen 27. oktobra 2017. godine na konferenciji za medije u Centru za kulturu u Mostaru.

(Mostarski.ba)

Facebooktwittergoogle_plusmail