Home / Mostar / Radnici Hotela Ero protestuju ispred zgrade Vlade FBiH

Radnici Hotela Ero protestuju ispred zgrade Vlade FBiH

Tridesetak radnika nedavno zatvorenog Hotela Ero protestuju ispred zgrade Vlade FBiH u Mostaru u kojoj se danas održava sastanak vlade.

Radnici traže sastanak s premijerom ili nekim od ministara, a traže uvezivanje radnog staža.
“Obećali su nas primiti poslije sastanka, bar desetak minuta. Molimo Vladu Federacije BiH da nam uveže radni staž u trajanju od četiri i po godine, za nas šezdesetak radnika”, rekla je Mira Mandić, predsjednica Sindikata radnika Hotela Ero.

Hotel Ero bio je smješten u objektu Federalnog zavoda PIO, a firma je u vlasništvu Grada Mostara. Trenutno je u predstečajnom postupku, dok je zgrada prodana Vladi HNK za smještaj njihovih institucija.

Aktuelan je program zbrinjavanja radnika, ali on već nekoliko godina nije aktivan jer ni kupovina još nije potpuno realizirana.

Podsjetimo, Vlada HNK-a u junu 2017. godine je donijela odluku o kupovini mostarskog hotela ”Ero” površine cca 9.500 metara kvadratnih. Objekt je na osnovu konkursa ponuđen po cijeni od 1.100 KM po metru kvadratnom što u konačnici znači da je ‘Ero’ prodan za iznos od cca. 10,5 miliona KM. Vlada bi u rekonstrukciju ”Ere” trebala utrošiti blizu 1,4 miliona maraka i to u četiri rate da bi objekt bio prilagođen potrebama smještaja institucija.

 

(Mostarski.ba)

Facebooktwittergoogle_plusmail