Home / SciTech / Revolucionarni pomak u testiranju automobila bez vozača
Ilustracija

Revolucionarni pomak u testiranju automobila bez vozača

Tehnologija samovozećih automobila veoma je napredovala u posljednjih nekoliko godina, a jedan od pionira u ovoj oblasti, IT gigant Google, načinio je još jedan veliki korak u razvoju i testiranju automobila bez vozača, piše b92.

Google sve svoje operacije u vezi sa razvojem samovozećih automobila od prije godinu dana vodi pod okriljem novoosnovane kompanije Waymo, koja je i u 2017. nastavila da uvodi novine u program testiranja prototipova autonomnih vozila.

Jedan od najvećih pomaka načinjen je nedavno, kada je Waymo počeo da testira samovozeće automobile na javnim putevima bez prisustva osoblja na mjestu vozača i suvozača, koji su ranije tu sjedili iz predostrožnosti:

U svim prethodnim fazama testiranja na javnim saobraćajnicama bilo je obavezno da se barem na mjestu vozača nalazi neko od zaposlenih iz kompanije, čiji je zadatak bio da se prihvati volana u slučaju da dođe do nepredviđenih okolnosti u autonomnoj vožnji i tako spriječi potencijalni incident.

Waymo, a ranije Google, pridržavali su se ovog pravila tokom prethodnih osam godina, uprkos tome što su tvrdili da su njihovi samovozeći prototipovi sasvim bezbjedni.

Napokon, Waymo je saopštio da “bezbjednosni” vozači više nisu neophodni. Kompanija je najavila da započinje novu fazu testiranja, tokom koje će se prototipovi kretati u raznim četvrtima grada Finiksa u Arizoni bez nekog od članova test tima na mjestu vozača. Vremenom, područje na kome se obavljaju testiranja obuhvatiće prostor veći od onog koji zauzima London sa predgrađima.

Prototipovi samovozećih automobila kompanija Waymo i Google su od 2009. prešli preko 3,5 miliona milja (5,6 miliona km) tokom testova u realnim uslovima.

Istovremeno, svakodnevno se obavljaju kompjuterske simulacije kretanja automobila bez vozača tokom kojih virtuelna vozila dnevno prelaze preko 10 miliona milja (16 miliona km), piše b92.

Facebooktwittergoogle_plusmail