Home / Svijet / Rupa u ovom francuskom selu može da znači samo jedno

Rupa u ovom francuskom selu može da znači samo jedno

François-Bérenger Saunière, bivši sveštenik francuskog sela Rennes-le-Château, uspio je u 19. vijeku da stekne ogromnu količinu novca, zbog čega se lokalnim područjem ubrzo proširila legenda da je pronašao zakopano blago.

Saunière je, navodno, na teritoriji Crkve Svete Marije Magdalene zakopao dio blaga koji nije uspio da potroši za života.

Uprkos tome što je kasnije dokazano da to nije istina, legenda je nastavila da živi.

Od smrti sveštenika 1917. godine, radoznali posjetioci ne prestaju da kopaju rupe, uprkos tome što je 1960. godine usvojen zakon o zabrani iskopavanja bez dozvole lokalnih vlasti. Najnovija rupa pronađena je prošle nedjelje.

Histerija je dostigla kulminaciju sedamdesetih godina, kada su u selo došli ljudi naoružani eksplozivom, u namjeri da raznesu zidove crkve, a raspirivanje strasti dodatno je podstakao pisac Dan Brown, koji je jednog junaka u svojoj knjizi “Da Vinčijev kod” nazvao po francuskom svešteniku.

Stvari su otišle toliko daleko da je 2004. godine aktuelni predsjednik seoske zajednice naložio ekshumaciju Saunièrovog tijela i naredio da se “položi u sarkofag od tri tone i zalije sa pet kubnih metara betona” kako bi se posmrtni ostaci sveštenika sačuvali od lovaca na blago.

Historičari smatraju da se Sonije obogatio nečasnim aktivnostima, poput krađe donacija, prenosi britanski Telegraf.

Facebooktwittergoogle_plusmail