Home / Recept 5/7 / Ružice – Đul pita

Ružice – Đul pita

Ružice ili Đul – pita, tradicionalna je pita koja se u Bosni sprema za posebne prilike. Komadi pite su u obliku ružice, pa je po njima pita i dobila naziv. Riječ je o predivnoj poslastici koja se topi u ustima. Dosta je slična baklavi, ali se mnogo lakše priprema. Za spremanje ružica najprije su vam potrebne kvalitetne jufke.
Historičari hrane utvrdili su da je jufka nastala u Turskoj oko 1500. godine, vjerovatno u sultanskim kuhinjama Topkapi palače (osmanlijski carski dvorac u Istanbulu). Uporedo s turskim osvajanjima širila se i upotreba jufke, koja se danas koristi za pravljenje pita, peciva i kolača.
Osim jufki za ružice će vam biti potreban tirit, kojeg morate sami napraviti. Po pravilu tirit bi trebalo spremiti jedan dan ranije, da bi imao dovoljno vremena za sušenje.

 

Sastojci za ružice/đul-pitu:
500gr jufke
250 gr maslaca
500 gr mljevenih sitno isjeckanih oraha
tirit

za agdu:
1kg šećera
900 ml vode
2-3 kriške limuna

Prije spremanja ružica izbrojite koliko listova jufke imate. Taj podatak je bitan kako biste mogli listove pravilno rasporediti, jer bi sve ružice trebale biti iste veličine. Podijelite listove jufke na jednake dijelove, tako da za svaki rolat ostane 6 jufki. Planirajte da vam nekoliko listova jufke ostane za pokrivanje i umotavanje. Jedno pakovanje jufki obično sadrži 15 listova jufke.

Na radnu površinu prostrite čistu krpu. Na nju stavite prvi list jufke. S kašikom poprskajte otopljeni maslac, a potom ga razmažite preko jufke. Pospite jufku sitno isjeckanim orasima i tiritom. Staviti sljedeću jufku koja je 1 cm niža od vrha prve jufke i ponovo nanijeti maslac, orahe i tirit. Postupak ponavljati dok ne utrošite 6 listova jufki. Svaki list jufke mora biti za 1 cm niži od prethodne jufke. Kada je i posljednja jufka posuta maslacem, orasima i tiritom krenite zamotavati jufke u roladu.

Zamotavanje počinjete s kraja koji je suprotan krajevima jufke koje ste pomjerali za 1 cm. Jedino na taj način možete biti sigurni da vam se ružice neće raspasti. Kada savijete rolat od jufke, uzmite jedan list jufke, poprskajte ga i premažite puterom, a potom u njega zamotajte rolat od jufke, oraha i tirita. To se radi da se kasnije izrezane ružice ne bi odmotale. Na isti način pripremiti još jedan rolat.

Ovako pripremljene ružice se režu na komade veličine 1,5 do 2 cm i redaju u podmazan pleh. Rastopiti puter i svaku ružicu posuti s malo putera iz kašike ili ih premazati kuharskom četkom. Ovako pripremljene ružice treba prekriti s jednim listom jufke i staviti u rernu da se peku.

Ružice se peku, tačnije suše na temperaturi od 130 do 150 stepeni Celzijusa. Da bi dobile zlatno smeđu boju potrebno je ih je sušiti najmanje sat vremena, a najviše sat i po. Kada ružice porumene skinuti list jufke koji ih je prekrivao i ostaviti ružice da još malo odstoje u vrućoj rerni koju ste isključili iz struje.
Izvaditi ružice iz rerne i ostaviti ih da se ohlade, a potom ih preliti agdom.

Ako ste pomislili da smo zaboravili da smo zaboravili na šećer, grdno se varate. U ružice ide čak 1 kg šećera, koji se stavi da provri zajedno s vodom. Kada agda proključa, treba je kuhati još pet minuta. Dodatni okus ružice će dobiti ako u agdu nakapate nekoliko kapi limunovog soka i stavite nekoliko cijelih kriški limuna. Hladne ružice preliti vrelom agdom. Uživajte u ovoj predivnoj poslastici.

(Mostarski.ba/mojezdravlje)

Facebooktwittergoogle_plusmail