Home / Recept 5/7 / Šakavci
Foto: Ilustracija Izvor: Internet

Šakavci

Šakavci, još jedno od jela koje se specifično veže za Mostar i regiju Hercegovine. Jelo je dobilo naziv po načinu pripreme, jer se ćufte oblikuju u šakama.

Sastojci
500 grama junećeg mljevenog mesa
120 grama rize
1 glavica crnog luka
1 mrkva
Paradajiz sos
so, biber

Priprema
U mljeveno meso uspite malo vode, posolite i pobiberite po želji te ostavite da odstoji.
Rižu operite te dodajte smjesi. Luk i mrkvu izrendajte, pomiješajte sa smjesom nakon čega počinjete sa formiranjem šakavaca. Uzimajte smjese, koliko smatrate da bi veličine trebali biti, stavljajte u šaku te formirajte u oblik ćufte.

Šakavce stavljajte u šerpu u kojoj ste prethodno rastopili dvije kašike maslaca u do jednog litra vode (zavisi od šerpe u kojoj kuhate a i od količine smjese).

Kuhajte na umjerenoj temperaturi, dodajte paradajiz sos. Vodite računa da kod šakavaca treba da ostane nešto safta u kojem su se kuhali.

Serviranje
Šakavce služite kao glavno jelo. Možete ih preliti vrhnjem za kuhanje ili rastopljenim kajmakom.

Prilog
Pire krompir

(Mostarski.ba)

Facebooktwittergoogle_plusmail