Home / Zanimljivosti / Savjeti za spremnaje spavaće sobe

Savjeti za spremnaje spavaće sobe

Koji su najbolji savjeti za spavaću sobu? Postoji puno načina kako sobu u kojoj spavate učiniti lijepom, svježom i čistom. Uvijek treba krenuti sa skidanjem posteljine budući da ljudsko tijelo preko noći izgubi oko četvrt litre vode. Krevet je tako najbolje ostaviti da se osuši te ga nakon 15 minuta ponovno napraviti.

Čišćenje spavaće sobe

Koliko je važno imati čistu posteljinu, tako ne treba zaboraviti na čišćenje madraca. Poznato je da pranje madraca nije jednostavan posao te da bi izbjegli mrlje, dobro ga je zaštititi pamučnom presvlakom. Bez obzira na presvlaku madrac je potrebno redovito usisavati te ponekad iščetkati.

Kako ne bi došlo do skupljanja prašine na madracu, dobro je prije usisavanja složiti krevet. Jastuke isto tako treba povremeno objesiti kako bi se osušili i prozračili. Oni se ne smiju nositi na kemijsko čišćenje jer bi se u jastuk mogli uvući štetni plinovi i tako negativno utjecati na zdravlje čovjeka.

Pored toga što se jastuci trebaju redovito provjetravati, ne treba zaboraviti da se i jastučnice moraju češće mijenjati. Da stanice kože i kreme za lice ne bi prodrle u unutrašnjost jastuka, potrebno je staviti jednu ili dvije zaštitne jastučnice.

Kada dođe vrijeme savjetuje se promijeniti jastuke. Najbolji način da se otkrije kada je došao trenutak za kupovinu novih jastuka, je da se protrese stari jastuk i stavi preko ispružene ruke. Ukoliko je svaka polovica pala na svoju stranu, bit će najbolje da se kupi novi jastuk.

Koji su korisni savjeti za spavaću sobu

Prilikom kupnje novog madraca dobro je ukloniti plastičnu ambalažu jer ako se ostavi s vremenom bi mogla nastati plijesan. Novi madrac treba svaka tri mjeseca okretati na drugu stranu, ali ako se radi o podlozi napravljenoj od spužve od nekoliko slojeva, ona se ne okreće nego je važno mijenjati položaj tijekom spavanja.

Dobro je svaki dan provjetriti jorgan, bez obzira od čega je napunjen. Jorgan se može prebaciti preko stolice, kauča ili stakla gdje se suši rublje. Tako će se sadržaj jorgan moći osušiti i ponovno ravnomjerno rasporediti.

Posteljina ne treba dugo stajati na toplom mjestu jer bi se na njoj mogle pojaviti mrlje, zbog čega bi kasnije mogla izgubiti boju.

(Mostarski.ba/savjetnica)

Facebooktwittergoogle_plusmail