Home / Recept 5/7 / Savjeti za sve kuhare i kuharice

Savjeti za sve kuhare i kuharice

I najspretnijoj domaćici može se dogoditi da presoli ili zaboravi jelo u pećnici, a gosti samo što nisu stigli. Stoga je dobro ponekad potražiti savjet šta učiniti da ne bismo ili kad već jesmo pogriješili.

Evo nekih savjeta:

Da biste spriječili širenje neugodnih mirisa po kući, prilikom kuhanja kupusa, kelja i karfiola, umotajte u gazu komad sredine hljeba i ubacite u posudu u kojoj spremate to povrće. Ili u vodu iscijedite malo limunovog soka.

Pite i gibanice pravite s uljem jer se ono ne steže kao mast. Na taj način ih možete poslužiti i kad su hladne.

Želatinu za kolače, prije spremanja, treba držati oko 15 minuta u hladnoj vodi. Prije stavljanja na vatru treba je dobro iscijediti i paziti da prilikom kuhanja ne provrije.

Tortu ćete lakše rezati ako nož često umačete u posudu s vrućom vodom.

Naranče koje se teško gule potopite načas u vrelu vodu, pa ćete ih guliti mnogo lakše.

Svjež ananas ćete lakše oljuštiti ako ga prethodno narežete na kolutove, pa zatim svaki kolut oljuštite posebno.

Preljev za salatu u koju ste stavili previše sirćeta razblažit ćete ako u njega ubacite komad sredine hljeba ili jednostavno dodate vodu.

Najlakše ćete odvojiti bjelanjak od žumanjka (kod jaja koja nisu potpuno svježa) ako ih razbijete u lijevak, bjelanjak će iscuriti iz lijevka, a žumanjak će se zadržati u njemu.

Prilikom spremanja majoneze pazite da ulje i jaja imaju istu temperaturu. Potrebno je da neko vrijeme odstoje na sobnoj temperaturi.

Svježu perad ćete najbolje prepoznati po kljunu i kostima bataka. Ako se kljun i kost bataka mogu saviti to je znak da je perad svježa.

Smrznuto meso ne smijete potapati u toplu vodu da biste ga otopili. Potapajte ga uvijek u hladnu vodu, a pri odmrzavanju ribe u vodu još dodajte i dosta soli.

Svježe meso pri pečenju ostaje tvrdo. Omekšat ćete ga ako ga prelijete časicom konjaka ili ruma. Miris alkohola neće se osjećati jer će pri pečenju ispariti.

Pri pečenju meso okrećite kuhačama. Ako ga ubadate vilicom, iz njega će curiti sok i raspast će se.
Nemojte rezati vrelo pečenje, već ga pustite da se dobro ohladi. Nož mora biti dobro naoštren da vam se ono ne bi mrvilo.

Okus zagorjelog jela možete popraviti ako ga u pokrivenoj posudi odmah stavite u posudu s hladnom vodom. Poslije desetak minuta jelo presipajte u čistu posudu i imat će normalan okus.

Ako ste presolili jelo, dodajte malo sode bikarbone koja će neutralizirati suvišnu sol. Na isti način možete iskoristiti krušne mrvice, jogurt, vrhnje, limunov sok i peršin koji će upit višak soli.

Suvišnu masnoću s tople juhe odstranit ćete ako je procijedite kroz vlažnu krpu namočenu u hladnu vodu ili u juhu ubacite nekoliko kockica leda. Masnoća će se uhvatiti oko leda koji morate izvaditi brzo da se ne otopi.

Juha se može popraviti dodavanjem slatkog ili kiselog vrhnja ili ribanog sira.

Ako jelu nedostaje aroma, dodajte vrhom punu kašiku senfa, paprike ili bibera. Kašika curry-a popravit će okus bljutave juhe, umaka ili majoneze.

Rijetki temeljac, juha ili umak zgusnut će se kuhanjem u nepoklopljenoj posudi. Ako u njima nastanu grudvice, miješajte ih kratko vrijeme ili ih propasirajte.

Ako želite spasiti zgrušani umak, uklonite posudu s vatre i uronite je u hladnu vodu ili umaku dodajte hladne vode ili vrhnja, nakon što ste posudu uklonili s vatre.

Bljutavo-slatkasti umak možete popraviti malom količinom limunovog soka.

Zagoreno jelo nemojte nikad miješati jer ćete uništiti nezagoreni dio. Nezagoreni dio stavite u drugu posudu i dodajte sirovi krumpir ili krišku starog hljeba koji će upiti miris zagorene hrane. Nakon desetak minuta izvadite taj krumpir ili kruh i u jelo dodajte bibera ili Worcester umaka. Ako pri ruci nemate dosta umaka, u jelo umiješajte konzervirani paradaiz, kiselo vrhnje ili jogurt.

Ako želite osvježiti napola uvelu salatu, stavite je u zdjelu hladne vode i dodajte sok od pola limuna za svaku glavicu, te ostavite da stoji oko pola sata na hladnom mjestu.

Napuknuta jaja moći ćete skuhati bez bojazni da će se raspasti ako u vodu stavite veliku kašiku soli.

Kod pečenja mesa pećnica treba biti topla, a samo pečenje zavisi o vrsti i kvaliteti mesa. Često se događa da meso nije dovoljno pečeno iako je izvana već dobilo lijepu koricu. Da biste spriječili da zagori, pokrijte ga masnim papirom i preko njega još jedan list novinskog papira. Tako vam meso neće zagorjeti, a sačuvat će i lijep izgled. Odnosno na početku pečenja pokrijte posudu za to namijenjenim poklopce tih dimenzija ili aluminijskom folijom, nakon nekog vremena (sve zavisi o namirnici i njenoj masi) otkrijte poklopac ili foliju te pečenje uz okretanje i podlijevanje, pustite da se zapeče sa svih strana.

Ako presolite pečenje, uvijte ga u čistu salvetu namočenu vodom i preko nje pospite malo soli, zatim sve poklopite većom posudom i držite oko pola sata prije nego što ga odvijete.

Brže ćete ohladiti jelo ako posudu s jelom stavite u drugu posudu s hladnom vodom u koju ste stavili žlicu soli.

(Mostarski.ba)

Facebooktwittergoogle_plusmail