Home / Svijet / Šefic: Prijelazi na ciljane kontrole od kraja juna do početka septembra

Šefic: Prijelazi na ciljane kontrole od kraja juna do početka septembra

Češći prijelaz sa sistemskih na ciljane kontrole putnika na granici Slovenija s Hrvatskom provodit će se u jeku turističke sezone od kraja juna do početka septembra, kazao je u četvrtak za Slovensku tiskovnu agenciju STA slovenski državni sekretar u MUP-u Boštjan Šefic.

Šefic je sudjelovao na trilateralnim razgovorima u Bruxellesu s europskim povjerenikom za migracije Dimitrisom Avramopoulosom i hrvatskim državnim tajnikom Robertom Kopalom o operacionalizaciji preporuke Europske komisije o “pravilu 15 minuta”, prema kojemu bi se od sistemskih na ciljane kontrole prelazilo ako se na granici čeka više od 15 minuta.

“To ima smisla provoditi na vrhu turističke sezone, naravno uz uslov da procjena rizika pokaže da time nije ugrožena sigurnost”, kazao je Šefic.

Dodao je da se gužve na granici u punoj turističkoj sezoni ipak ne mogu isključiti jer su bile prisutne i prije izmjena europske uredbe i schengenskog pravilnika koji naglašava kontrolu svih putnika bez obzira na državljanstvo te skeniranje njihovih dokumenata.

U pokušajima da nađemo rješenje za probleme nastale na našoj granici s Hrvatskom zbog izmijenjenih sigurnosnih pravila ne radi se ni o kakvim bilateralnim dogovaranjima nego o tome kakva će uputstva za primjenu propisa dati Europska komisija, naglasio je slovenski dužnosnik u MUP-u Šefic.

(mi2.ba)

Facebooktwittergoogle_plusmail