Home / Servisne informacije / Servisne informacije za 12.8.2017.

Servisne informacije za 12.8.2017.

VrijemeMostar
Iz Hidrometeorološke stanice na Bijelom Brijegu saopćeno je da je u Mostaru u 9:00 sati izmjereno 27 °C. Atmosferski pritisak iznosi 999 hPa, relativna vlažnost vazduha 70%. Puše zapadni vjetar brzinom 1 m/s. Pretežno je sunčano.
Vrijeme BiH
Danas se u Bosni i Hercegovini očekuje nestabilno vrijeme sa kišom, pljuskovima i grmljavinom. Prije podne padavine, uglavnom, u Krajini i na zapadu Bosne, a poslije podne i u večernjim satima i u ostalim područjima. Tokom poslijepodneva je moguće izraženije grmljavinsko nevrijeme, praćeno obilnijim padavinama, jakim udarima vjetra i gradom. Vjetar, slab do umjeren, u Bosni sjevernih, a u Hercegovini južnih smjerova. Jutarnje temperature vazduha od 14 do 20, na jugu od 20 do 25, a dnevne od 19 do 25, na jugu i sjeveroistoku od 27 do 32 °C, saopćeno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda Bih.
Biometeorološka prognoza
Promjenljive vremenske prilike djelimično negativno će djelovati na stanovništvo, a tegobe kod hroničnih bolesnika i meteoropata tokom dana će postepeno jačati. Opšta slika će biti lošija u centralnim i sjevernim dijelovima, dok bi na jugu zemlje, pod uticajem nešto stabilnijeg vremena trebalo biti ugodnije.

Stanje na putevima
Jutros se na putevima u BiH saobraća nesmetano, uz povoljne uslove za vožnju. Pojačana frekvencija vozila tokom dana, očekuje se na dionicama koje vode prema lokalnim izletištima, putevima prema moru, a posebno na graničnim prelazima, saopćeno je iz BIHAMK-a.

Na putu Buna-Stolac (na lokalitetu Kvanj), zbog istražnih geotehničkih radova, saobraća se usporeno uz povremene obustave do 15 minuta.

Trenutno se duža zadržavanja bilježe na GP Doljani, gdje se na izlazu iz BiH čeka oko 1 sat. Na ostalim graničnim prelazima pojačana je frekvencija vozila, ali zadržavanja nisu duža od 30 minuta.

Iz bh. Auto-moto kluba apeluju na sve učesnike u saobraćaju (uključujući i pješake, bicikliste i motocikliste) da budu maksimalno oprezni i da poštuju saobraćajne propise.

Podsjećaju vozače da prije polaska na putovanje provjere da li posjeduju svu potrebnu dokumentaciju za prelazak granice. Neophodno je posjedovati validan pasoš za osobe, kao i zeleni karton za vozilo. Zbog brojnih upita građana, napominjemo da je prelazak granice prema Srbiji i Crnoj Gori za odrasla lica i dalje moguć samo sa ličnom kartom, dok djeca, kao i ranije, moraju imati pasoš, navodi se u saopćenju.

Snabdjevenost strujom i vodom Mostar
Vodosnabdijevanje grada i prigradskih naselja okom dana uredno, nema planiranih radova, saopćeno je iz Javnog preduzeća Vodovod.

Napajanje grada i prigradskih naselja električnom energijom tokom dana uredno, nema planiranih isključenja, saopćili su iz mostarskih elektroprivreda.

Gradske službe
Vatrogasci Profesionalne vatrogasne jedinice Mostar su u protekla 24 sata imali pet intervencija.
Od 10:56 do 11:30 sati u Sjevernom Logoru gorjelo nisko raslinje.
Od 11:35 do 12:10 sati u naselju Vrapčići gorjele automobilske gume i smeće.
Od 17:15 do 18:10 sati,u Bijelom Polju gorjelo rastinje.
Od 19:25 do 21:10 sati, u Divoj Grabovici gorjelo rastinje.
Od 22:55 do 23:35 sati, u Južnom Logoru gorijeo rastinje.

Na području Policijske uprave Mostar u protekla 24 sata evidentirana su tri krivična djela od čega jedna krađa, i dva krivična djela koja se vode pod ostalo . Dogodilo se šest saobraćajnih nesreća, u kojima su dvije osobe zadobile lakše tjelesne povrede. Evidentiran je jedan slučaj narušavanja javnog reda i mira.

Iz mostarskih porodilišta jutros nismo dobili informaciju.

Dežurna apoteka
Dežurna apoteka u Mostaru od 1.8. do 31.8. 2017. godine je Gradska apoteka Mostar u Ulici Stjepana Radića br. 76,
Dežurne apoteke radit će od 00 do 24 sata radnim danima, subotom, nedjeljom i u vrijeme praznika.

(Mostarski.ba)

Facebooktwittergoogle_plusmail