Home / Servisne informacije / Servisne informacije za 13.11.2017.

Servisne informacije za 13.11.2017.

Vrijeme Mostar
Iz Hidrometeorološke stanice na Bijelom Brijegu saopćeno je da je u Mostaru u 9:00 sati izmjereno 15 °C. Atmosferski pritisak iznosi 986 hPa, relativna vlažnost vazduha 96%. Puše zapadni vjetar brzinom od 1 do 2 m/s. Pretežno je oblačno.
Vrijeme BiH
Danas u Bosni i Hercegovini oblačno sa padavinama u cijeloj zemlji. U Hercegovini, Krajini, zapadnim i sjevernim područjima Bosne prognozira se između 25 i 60 l/m2. Prije podne u nizinama većinom kiša. Od večernjih sati, pogotovo tokom noći na utorak, snijeg ili susnježica se očekuju u nizinama u većem dijelu Bosne. Snijeg se ne predviđa na krajnjim sjevernim područjima zemlje i većinom u Hercegovini, gdje se od večernjih sati snijeg očekuje samo na planinama. Najjače padavine se prognoziraju od poslijepodnevnih sati u ponedjeljak do jutarnjih sati u utorak. Predviđa se i visina snježnog pokrivača od 5 do 15 centimetara. Temperatura vazduha prije podne od 5°C u Krajini gdje će i biti najhladnije, do 18°C na istoku i jugu zemlje. U drugoj polovini dana temperature vazduha u cijeloj zemlji su u opadanju, saopćeno je iz Federalnog hidromeetorološkog zavoda BiH.
Biometeorološka prognoza
Biometeorološka prognoza je nepovoljna. Prolazak ciklone i osjetno hladnije vrijeme, uz povećanu oblačnost i padavine, uzrokovaće izraženije tegobe kod reumatičara, astmatičara i osoba sa bolestima krvnih sudova. Meteoropati bi mogli patiti od glavobolje, razdražljivosti i nesanice. Preporučljivo je posvetiti pažnju odijevanju, suzdržati se od težih aktivnosti, te reducirati boravak na otvorenom.

Stanje na cestama
Jutros se u većem dijelu naše zemlje saobraća po mokrim i mjestimično klizavim cestama, saopćeno je iz BIHAMK-a. Vozače upozoravju na mjestimično jake udare vjetra. Na dionicama koje prolaze kroz usjeke, kao i preko planinskih prevoja, upozoravaju na mogućnost odrona zemlje ili kamenja.

Zbog radova na sanaciji mosta na dionici regionalnog puta Ćatići-Kraljeva Sutjeska-Ponijeri (lokalitet Mehurići) saobraćaj je obustavljen, a alternativni pravac je Kakanj-Tršće-Ponijeri.

Na magistralnom putu  Sarajevo-Pale (dionici Ljubogošta-Pale) i dalje je, zbog radova, obustavljen saobraćaj u tunelu Kalovita Brda i saobraća se obilaznicom u neposrednoj blizini.

Zbog deminiranje terena na magistralnom putu M-14.1 (od fabrike Pirometal do Šljunkare- u blizini skretanja za mjesto Marići) naselje Gredice, općina Brčko, od 8 do 16 sati najavljene su povremene polusatne obustave saobraćaja.

Od ostalih puteva sa aktuelnim radovima izdvajaju magistralni put M-17 lokalitete Drivuša i Konjic (kod mosta), kao i regionalne puteve Živinice-Međaš i Srebrenik-Donja Orahovica.

Zbog aktivnih klizišta izmjenjen je režim saobraćaja i na regionalnim putevima Banja Luka-Turbe (Ljubačevo) i Bratunac-Drinjača.

Na graničnim prelazima zadržavanja nisu duža od 30 minuta, navodi se u saopćenju BIHAMK-a.

Snabdijevenost strujom i vodom Mostar
Zbog radova u Zagrebačkoj ulici (Kalemova i Husineske bune), vode neće biti od 08:00 do 14:00 sati.

Napajanje grada i prigradskih naselja tokom dana uredno, nema planiranih radova, saopćili su iz mostarskih elektroprivreda.

Gradske službe
Vatrogasci Profesionalne vatrogasne jedinice Mostar su u protekla 24 sata imali dvije intervencije.
Od 17:10 do 18:35 sati, u Potocima gorio otpad.
Od 18:45 do 19:00 sati, u Zagrebačkoj ulici gorio otpad.

Na području Policijske uprave Mostar u protekla 24 sata evidentirano je pet krivičnih djela od čega jedno posjedovanje opojnih droga, jednu tešku krađu, jedna oštećenje tuđe stavri i dva krivična djela koja se vode pod ostalo. Dogodila se jedna saobraćajna nesreća, u kojoj je pričinjena materijalna šteta, povrijeđenih nasreću nije bilo. Evidentiran je jedan slučaj narušavanja javnog reda i mira.

U mostarskim porodilištima u protekla 24 sata rođene su tri bebe jedan dječaka i dvije djevojčice.

Dežurna apoteka
Dežurna apoteka u Mostaru od 1.11. do 30.11. 2017. godine je apoteka „Mopharm“ u Ulici Gojka Vukovića br. 34.
Dežurna apoteka radi od 00 do 24 sata radnim danima, subotom, nedjeljom i u vrijeme praznika.

 

(Mostarski.ba)

 

 

Facebooktwittergoogle_plusmail