Home / Servisne informacije / Servisne informacije za 17.10.2017.

Servisne informacije za 17.10.2017.

Vrijeme Mostar
Iz Hidrometeorološke stanice na Bijelom Brijegu saopćeno je da je u Mostaru u 9:00 sati izmjereno 16 °C. Atmosferski pritisak iznosi 1015 hPa, relativna vlažnost vazduha 79%. Puše sjeveroistočni vjetar brzinom od 2 do 5 m/s. Pretežno je sunčano.
Vrijeme BiH
Danas u Bosni i Hercegovini pretežno sunčano vrijeme. Prije podne će biti magle po kotlinama i uz riječne tokove u Krajini, sjevernim, centralnim i istočnim područjima Bosne. Vjetar slab promijenljivog smjera. Najviša dnevna temperatura vazduha između 20°C i 26°C, saopćeno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda BiH.
Biometeorološka prognoza
Biometeorološka prognoza je povoljna. Hronični bolesnici i meteoropate ne bi trebali imati jačih tegoba, osim što je tokom prijepodneva preporučljivo biti oprezniji zbog moguće pojave magle, izraženije u unutrašnjosti zemlje. Preporučljivo je slojevito se odjenuti, obzirom da će nakon prohladnog jutra danju biti toplije.

Stanje na cestama
Prema informavijama kojima raspolaže Informativni centar BIHAMK-a magla mjestimično smanjuje vidljivost na dionicama u višim predjelima, kao i u kotlinama i uz riječne tokove. Na putevima koji prolaze kroz usjeke i preko planinskih prevoja, iz bh. Auto-moto kluba upozoravaju na moguće odrone zemlje ili kamenja na cestu.

Posebno izdvajamo autoput A-1 Tarčin-Zenica, kao i puteve u dolinama rijeka: Bosne, Save, Lašve i Neretve. Na svim putnim pravcima savjetuju opreznu vožnju, prilagođenu uslovima na putu.

Na dionicama koje prolaze preko planinskih prevoja, skrećemo pažnju na moguće sitnije odrone zemlje ili kamenja na cestu.

U toku su radovi na izgradnji pješačkog prolaza ispod magistralnog puta M-17, kod mosta u Konjicu, zbog čega vozila na ovom lokalitetu saobraćaju naizmjenično, jednom trakom.

Sporije se saobraća i na ostalim dionicama na kojima se izvode sanacioni radovi. Izdvajaju magistralni put M-17, na lokalitetima Donji Hadžići i Drivuša, kao i regionalne puteve: Banja Luka-Turbe, Semizovac- Visoko, Srebrenik-Orahovica Donja i Živinice-Međaš

Zbog radova u Hrvatskoj na Graničnom prelazu Stara Gradiška-Bosanska Gradiška sužen je kolovoz, pa se tokom dana može očekivati sporije saobraćanje, navodi se u saopćenju BIHAMK-a.

Snabdjevenost strujom i vodom Mostar
Iz Javnog preduzeća Vodovod Mostar izvještavaju da zbog radova u naselju Vihovići vode neće biti danas od 8:00 d0 14:00 sati.

Iz Javnog preduzeća Elektroprivreda BiH Elektrodistribucija Mostar su obavijestili da će kupci koji se električnom energijom snabdijevaju sa Trafo područja Ravnice, Busak, Čobanovo Polje, Tanovića Han, Kokorina IV, Kokorina III i Jačište bez struje biti danas od 8:30 do 15:00 sati.

Gradske službe
Vatrogasci Profesionalne vatrogasne jedinice Mostar su u protekla 24 sata imali dvije intervencije.
Od 10:30 do 11:10 sati, uz magistralni put M-17, u Bijelom Polju, gorio otpad.
Od 01:33 do 02:35 sati, u Južnom logoru, gorio automobil.

Na području Hercegovačko-neretvanskog kantona (HNK) u protekla 24 sata evidentirano je šest krivičnih djela od čega dvije krađe, jedna teška krađa, jedno oštećenje tuđe stavri i dva krivična djela koja se vode pod ostalo. Dogodilo se šest saobraćajnih nesreća, u kojima je pričinjena materijalna šteta, povrijeđenih nasreću nije bilo. Nisu evidentirani slučajevi narušavanja javnog reda i mira.

U mostarskim porodilištima u protekla 24 sata rođeno je devet beba četiri dječaka i pet djevojčica.

Dežurna apoteka
Dežurna apoteka u Mostaru od 1.10. do 31.10. 2017. godine je apoteka „Lupriv“ u Ulici Stjepana Radića br. 32.
Dežurna apoteka radi od 00 do 24 sata radnim danima, subotom, nedjeljom i u vrijeme praznika.

(Mostarski.ba)

 

Facebooktwittergoogle_plusmail