Home / Servisne informacije / Servisne informacije za 19.5.2017.

Servisne informacije za 19.5.2017.

Vrijeme Mostar
Iz Hidrometeorološke stanice na Bijelom Brijegu saopćeno je da je u Mostaru u 9 sati izmjereno 20 °C. Atmosferski pritisak iznosi 1005 hPa, relativna vlažnost vazduha 72%. Puše sjeveroistočni vjetar brzinom 1 m/s. Sunčano je.
Vrijeme BiH
Danas u našoj zemlji prije podne sunčano, u drugoj polovini dana se očekuje umjeren razvoj naoblake. U poslijepodnevnim i večernjim satima lokalni pljuskovi su mogući u istočnim, centralnim i sjevernim područjima zemlje. Vjetar slab do umjerene jačine većinom jugozapadnog smjera. Na sjeveru i sjeveroistoku Bosne vjetar sjevernog i sjeveroistočnog smjera. Najviša dnevna temperatura vazduha između 23 i 29°C.
Biometeorološka prognoza
Slično kao i proteklog dana, uz povoljne biometeorološke prilike većina populacije će se osjećati bolje. Više sunca povoljno će djelovati na osjetljive osobe, stoga bi se i tegobe vezane uz njihove bolesti trebale umanjiti. Poželjno je ne pretjerivati sa aktivnostima, obzirom da će tokom dana biti sparno. Također, preporučljivo je slojevito se odjenuti.

Stanje na cestama
Ceste  su suhe, a frekvencija vozila umjerenog intenziteta, izuzev dionica u gradskim centrima gdje je u jutarnjim satima  pojačan saobraćaj, saopćeno je iz BIHAMK-a.

Sporije odvijanje saobraćaja zbog radova na izgradnji kolektora u Mostaru očekivati je od raskrsnice Šemovac do raskrsnice kod Hotela „ERO“, zatim na dionici Široki Brijeg – Mostar, i na putu Zalik – Vrapčići, Jablanica – Mostar (Donja Jablanica).

Zbog izvođenja radova u Mostaru, obustavljen je saobraćaj u Ulici Maršala Tita na relaciji Šarića džamija – Lučki most i na dionici most Musala do raskrsnice Ulica Adema Buća i Alekse Šantića, dok je na dionici od Hotela „ERO“ do Carinskog mosta desna traka, a lijeva je otvorena za dvosmjerni saobraćaj.

Zbog sanacionih radova, privremeno postavljena signalizacija na pojedinim dionicama uzrokuje sporije odvijanje saobraćaja. Iz bh. Auto-moro kluba izdvajaju autoput A-1 dionice Sarajevo zapad-Lepenica (u blizini tunela Igman) i Zenica Jug-Kakanj (u mjestu Donji Tičići), kao i magistralne puteve: M-17 Jablanica-Mostar, M-17 Ilidža-Blažuj i M-16 Bugojno-Kupres.

Prema informacijama prikupljenim od Granične policije Bosne i Hercegovine, na graničnim prelazima zadržavanja nisu duža od 20 minuta, dodaje se u saopćenju.

Snabdjevenost strujom i vodom Mostar
Vodosnabdijevanje grada i prigradskih naselja tokom dana uredno, saopćeno je iz Javnog preduzeća Vodovod.

Iz Javnog preduzeća Elektroprivreda HZHB izvještavaju da će dio naselja Goranci bez struje biti danas od 9:00 do 10:00 sati.

Iz Javnog preduzeća Elektroprivreda BiH Elektrodisribucija Mostar dobili smo informaciju da je napajanje električnom energijom uredno.

Gradske službe
Vatrogasci profesionalne vatrogasne jedinice Mostar su u protekla 24 sata imali tri intervencije.
Od 07:00 do 07:15 sati, gorio otpad u Liska ulici.
Od 11:10 sati do 13:35 sati, gorio 5. sprat zgrade Fabrike duhana Mostar.
Od 13:45 do 14:45 sati u tehnička intervencija u Donjoj Mahali, otvaranje stana.

Na području Policijske uprave Mostar u protekla 24 sata evidentirano je jedanaest krivičnih djela od čega tri krađe, dvije teške krađe, dva oštećenje tuđe stvari i četiri krivična djela koja se vode pod ostalo. Dogodile su se dvije saobraćajne nesreće u kojima je jedna osoba zadobila lakše tjelesne povrede i jedna osoba je nažalost smrtno stradala. Evidentirana su dva slučaja narušavanja javnog reda i mira.

Iz mostarskih porodilišta jutros nismo dobili informaciju o broju novorođenčadi u protekla 24 sata.

Dežurna apoteka
Dežurna apoteka od 1.5. do 31.5. 2017. godine u Mostaru je apoteka „Europharm“ u ulici Mostarskog bataljona bb
Dežurna apoteka radi od 00 do 24 sata radnim danima, subotom, nedjeljom i u vrijeme praznika.

 

 

(Mostarski.ba)

Facebooktwittergoogle_plusmail