Home / Servisne informacije / Servisne informacije za 20.1.2018.

Servisne informacije za 20.1.2018.

Vrijeme Mostar
Iz Hidrometeorološke stanice na Bijelom Brijegu saopćeno je da su u Mostaru u 8:00 sati izmjerena 4 °C. Atmosferski pritisak iznosi 1000 hPa, relativna vlažnost vazduha 93%. Puše istočni vjetar brzinom 4 m/s. Pretežno je oblačno.
Vrijeme BiH
Danas će u našoj zemlji preovladavati umjereno do pretežno oblačno vrijeme. Prije podne u centralnim, istočnim i i jugozapadnim područjima Bosne sa snijegom, a u Hercegovini sa kišom. Poslije podne prestanak padavina. Vjetar slab istočni i sjeveroistočni. Dnevne temperature od 1 do 7, na jugu od 8 do 11 °C, saopćeno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda BiH.
Biometeorološka prognoza
Biometeorološka prognoza je nepovoljna. Meteoropati bi mogli patiti od glavobolje, razdražljivosti i nesanice, a kod hroničnih bolesnika javit će se izraženije tegobe vezane uz njihove bolesti.

Stanje na putevima
Nove sniježne padavine koje su tokom noći zahvatile pojedine dijelove naše zemlje otežale su i usporile saobraćanje, naročito na dionicama u višim predjelima, gdje je za teretna vozila obavezna upotreba lanaca, saopćeno je iz BIHAMK-a. Izdvajaju magistralne puteve Sarajevo-Rogatica (Romanija), Trnovo-Foča (Rogoj), Ripač-Vrtoče, Bosanski Petrovac-Ključ (Lanište) i Bosanski Petrovac-Drvar (Oštrelj), Travnik-Donji Vakuf (Komar), Bugojno-Kupres-Livno, Sarajevo-Konjic i Sarajevo-Tuzla. Upozoravaju i na povećanu opasnost od odrona.

Na magistralnom putu Resanovci-Drvar zbog urušavanja potpornog zida saobraća se jednom trakom.

Zbog aktiviranih klizišta izmjenjen je režim saobraćaja na magistralnom putu  Banja Luka-Crna Rijeka (na lokalitetu Gornji Šeher), kao i na regionalnim putevima  Banja Luka-Turbe (Ljubačevo) i Bratunac-Drinjača.

Na graničnom prelazu Izačić, između BiH i Hrvatske, zbog zimskih uslova za vožnju obustavljen je saobraćaj za teretna vozila sa prikolicom i šlepere. Na graničnim prelazima trenutno se ne čeka duže od 30 minuta.

U prijepodnevnim satima, očekuje se pojačan promet vozila prema aktuelnim zimskim izletištima, navodi se u saopćenju.

Snabdijevenost strujom i vodom Mostar
Vodosnabdijevanje grada i prigradskih naselja tokom dana uredno, saopćeno je iz Javnog preduzeća Vodovod Mostar.

Napajanje električnom energijom tokom dana uredno, nema planiranih isključenja, saopćili su iz mostarskih elektroprivreda.

Gradske službe
Vatrogasci Profesionalne vatrogasne jedinice Mostar su u protekla 24 sata imali jednu intervencije.
Od 12:56 do 13:15 sati, u Zaliku gorio dimnjak

Na području Herecgovačko-neretvanskog kantona (HNK) u protekla 24 sata evidentirano je trinaest krivičnih djela, od čega šest teških krađa, dva razbojništva, jedno nasilje u porodici, jedno krivično djelo protiv okoliša, dva krivična djela oštećenje tuđe stvari i jedno krivično djelo koje se vodi pod ostalo. Dogodile su se četiri saobraćajne nesreće, jedna osoba je zadobila teške tjelesne povrede. Evidentiran je jedan slučaj narušavanja javnog reda i mira, saopćeno je iz Operativnog centra Civilne zaštite HNK.

Dežurna apoteka
Dežurna apoteka u Mostaru od 1.1. do 31.1. 2018. godine je apoteka „Europharm“ u Ulici Mostarskog bataljona bb.

Dežurna apoteka radi od 00 do 24 sata radnim danima, subotom, nedjeljom i u vrijeme praznika.

 

(Mostarski.ba)

 

 

Facebooktwittergoogle_plusmail