Home / Servisne informacije / Servisne informacije za 21.11.2017.

Servisne informacije za 21.11.2017.

Vrijeme Mostar
Iz Hidrometeorološke stanice na Bijelom Brijegu saopćeno je da je u Mostaru u 9:00 sati izmjerena 4 °C. Atmosferski pritisak iznosi 1010 hPa, relativna vlažnost vazduha 82%. Puše sjeveroistočni vjetar brzinom od 2 do 3 m/s. Pretežno je sunčano.
Vrijeme BiH
Danas u Hercegovini sunčano uz malu naoblaku. U Bosni prije podne umjereno oblačno, a u poslijepodnevnim satima prolazno pretežno oblačno vrijeme. Vjetar u Bosni većinom slab južnog i jugozapadnog smjera, u Krajini umjereno jako jugo. U Hercegovini slab vjetar sjevernog smjera. Najviša dnevna temperatura vazduha između 6 i 12°C, saopćeno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda BiH.
Biometeorološka prognoza
Biometeorološke prilike djelimično će biti lošije, pretežno u Bosni, kao posljedica prolaska slabije izraženog pogoršanja. Moguće su reakcije na promjenu vremena u vidu glavobolje, nervoze, dekoncentracije, nesanice. Sa približavanjem noći opšta slika će se popraviti.
Stanje na cestama
Niske temperature ovoga jutra pogoduju formiranju poledice, saopćeno je iz BIHAMK-a.
Posebno izdvajaju dionice u višim predjelima, kao i na mostovima, vijaduktima i prilazima tunelima. Na putevima koji prolaze kroz usjeke, kao i preko planinskih prevoja, skreću pažnju na moguće sitnije odrone zemlje ili kamenja. Izdvajaju putne pravce: Konjic-Mostar, Jablanica-Prozor, Sarajevo-Foča, Novi Travnik-Bugojno i Turbe-Banja Luka.

Na magistralnom putu M-5 Sarajevo-Pale (dionici Ljubogošta-Pale) još traje sanacija tunela Kalovita Brda, a saobraćaj je obustavljen i preusmjeren na obilaznicu u neposrednoj blizini.

Zbog aktiviranog klizišta na magistralnom putu Banja Luka-Crna Rijeka na lokalitetu Gornji Šeher, saobraća se naizmjeničnim propuštanjem vozila.

Aktivna su klizišta i na regionalnim putevima Banja Luka-Turbe (Ljubačevo) i Bratunac-Drinjača, gdje je izmjenjen režim saobraćanja.

Na graničnim prelazima zadržavanja nisu duža od 30 minuta, navodi se u saopćenju.

Snabdijevenost strujom i vodom Mostar
Zbog iznenadnog kvara u Ulici maršala Tita, od bivše robne kuće Razvitak do Autobuske stanice, vode neće biti danas od 8 do 15 sati, saopštio je Operativni centar Civilne zaštite Hercegovačko-neretvanskog kantona (HNK).

Napajanje grada i prigradskih naselja električnom enenergijom tokom dana uredno, nema planiranih isključenja, saopćili su iz mostarskih elektroprivreda.

Gradske službe
Vatrogasci Profesionalne vatrogasne jedinice Mostar su u protekla 24 sata imali dvije intervencije.
Od 10:30 do 11:15 sati u Adi gorjelo smeće na deponiji.
Od 15:30 do 16:10 sati u Gabeli gorjelo smeće – biljni otpad.

Na području Policijske uprave Mostar u protekla 24 sata evidentirana su dva krivična djela od čega jedna krađa i jedno krivično djelo koje se vodi pod ostalo. Dogodile su se tri saobraćajne nesreće u kojima su tri osobe zadobile lakše tjelesne povrede. Evidentirana su tri slučaja narušavanja javnog reda i mira.

U mosatarskim orodilištima u protekla 24 saat rođeno je sedam beba četiri djevojčice i tri dječaka.
Dežurna apoteka
Dežurna apoteka u Mostaru od 1.11. do 30.11. 2017. godine je apoteka „Mopharm“ u Ulici Gojka Vukovića br. 34.
Dežurna apoteka radi od 00 do 24 sata radnim danima, subotom, nedjeljom i u vrijeme praznika.

Facebooktwittergoogle_plusmail