Home / Servisne informacije / Servisne informacije za 22.10.2017.

Servisne informacije za 22.10.2017.

Vrijeme Mostar
Iz Hidrometeorološke stanice na Bijelom Brijegu saopćeno je da je u Mostaru u 8:00 sati izmjereno 13 °C. Atmosferski pritisak iznosi 1006 hPa, relativna vlažnost vazduha 99%. Pretežno je oblačno.
Vrijeme BiH
Danas u jutarnjim satima, u zapadnim područjima Bosne pretežno oblačno vrijeme, a u ostalim dijelovima malo do umjereno oblačno i sunčano. Poslije podne jače naoblačenje sa zapada će u Krajini i Posavini uvjetovati kišu.U ostatku zemlje padavine se očekuju do kraja dana ili u večernjim satima. Vjetar, umjeren do pojačan, južnog i jugozapadnog smjera. Najniža jutarnja temperatura vazduha od 6 do 12°C, na jugu od 11 do 15°C, a najviša dnevna između 18 i 24°C, saopćeni je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda BiH.
Biometeorološka prognoza
Prije podne će biti ugodnije, u drugom dijelu dana biometeorološke prilike postepeno će se pogoršavati usljed blizine promjene. Moguće su meteoropatske reakcije poput glavobolje, promjene raspoloženja, reumatskih bolova, u noći problemi sa snom. Učesnicima u saobraćaju sugeriše se opreznija vožnja.

Stanje na cestama
Magla i niska oblačnost smanjuju vidljivost ovoga jutra na pojedinim dionicama u kotlinama i uz riječne tokove, kao i u višim predjelima naše zemlje, saopćeno je iz BIHAMK-a.

Na magistralnom putu M-5 Sarajevo-Pale (dionici Ljubogošta-Pale) i dalje je, zbog radova, obustavljen saobraćaj u tunelu Kalovita Brda i saobraća se obilaznicom u neposrednoj blizini.

Od ostalih puteva sa aktuelnim radovima izdvajaju magistralni put M-17 lokalitete: Donji Hadžići, Drivuša i Konjic (kod mosta), zatim magistralni put M-5 Donji Vakuf-Turbe (most Komar), kao i regionalne puteve: R-469 Živinice-Međaš, R-445 Semizovac-Visoko i R-461a Srebrenik-Donja Orahovica. Na mjestima izvođenja radova saobraća se jednom trakom.

Zbog aktiviranih klizišta izmjenjen je režim saobraćaja i na regionalnim putevima R-441 Banja Luka-Turbe (Ljubačevo) i R-454a Bratunac-Drinjača.

Na graničnim prelazima ovoga jutra nema dužih zadržavanja. Podsjećju da je zbog radova u Hrvatskoj sužen kolovoz na GP Stara Gradiška-Bosanska Gradiška, tako da se na ovom prelazu, tokom dana, saobraća sporije, navodi se u saopćenju.

Snabdjevenost strujom i vodom Mostar
Vodosnabdijevanje grada i prigradskih naselja tokom dana uredno, nema planiranih isključenja, saopćeno je iz Javnog preduzeća Vodovod.

Napajanje grada i prigradskih naselja električnom energijom tokom dana uredno, nema planiranih radova, saopćili su iz mostarskih elektroprivreda.

Gradske službe
Vatrogasci Profesionalne vatrogasne jedinice Mostar su u protekla 24 sata imali dvije intervencije.
Od 18:30 do 18:45 sati u Radićevoj gorio otpad
Od 10:40 do 11:10 sati tehnička intervencija u Radićevoj (otvaranje stana).

Na području Hercegovačko-neretvanskog kantona (HNK) u protekla 24 sata evidentirano je dvanaest krivičnih djela od čega četiri krađe, jedno ugrožavanje sigurnosti, tri krivična djela oštećenje tuđe stvari, jedno ubistvo, jedno nasilje u porodici i dva krivična djela koja se vode pod ostalo, saopćeno je iz Operativnog centra Civilne zaštite HNK. Dogodilo se pet saobraćajnih nesreća, u kojima je pričinjena materijalna šteta, povrijeđenih nasreću nije bilo. Evidentirana su dva slučaja narušavanja javnog reda i mira, navodi se u saopćenju.

Jutros nismo dobili informaciju iz mostarskih porodilišta.

Dežurna apoteka
Dežurna apoteka u Mostaru od 1.10. do 31.10. 2017. godine je apoteka „Lupriv“ u Ulici Stjepana Radića br. 32.
Dežurna apoteka radi od 00 do 24 sata radnim danima, subotom, nedjeljom i u vrijeme praznika.

(Mostarski.ba)

Facebooktwittergoogle_plusmail