Home / Servisne informacije / Servisne informacije za 22.7.2017.

Servisne informacije za 22.7.2017.

Vrijeme Mostar
Iz Hidrometeorološke stanice na Bijelom Brijegu saopćeno je da je u Mostaru u 11 sati izmjereno 32 °C. Atmosferski pritisak iznosi 1014 hPa, relativna vlažnost vazduha 56%. Puše sjeveroistočni vjetar brzinom od 2 m/s. Umjereno je oblačno.

Vrijeme BiH
Danas se u Bosni i Hercegovini nakon pretežno oblačnog jutra tokom dana očekuje postepeno razvedravanje. Prije podne u Bosni sa lokalnim pljuskovima i grmljavinom. Tokom poslijepodneva pljuskovi i grmljavina se mogući još ponegdje na istoku i sjeveroistoku Bosne. Vjetar, slab do umjeren, uglavnom zapadni i jugozapadni. Dnevne temperature od 32 do 39 °C. U Sarajevu nakon pretežno oblačnog jutra očekuje se razvedravanje. Prije podne je moguća slaba i kratkotrajna kiša. Dnevna temperatura oko 34 °C.

Biometeorološka prognoza
Dugotrajni period visokih temperatura, kod osjetljivih osoba će uzrokovati tegobe u vidu glavobolje, malaksalosti, promjene raspoloženja i nesanice. Hroničnim bolesnicima savjetujemo suzdržavanje od jačih napora i boravka na otvorenom, a učesnicima u saobraćaju oprezniju vožnju, osobito u poslijepodnevnim satima. Poželjno je izbjegavati i duže zadržavanje na suncu, te postupati u skladu sa preporukama savjetodavnih službi.

Stanje na cestama
Povoljni vremenski uslovi karakterišu saobraćajnu situaciju u BiH. Zbog visokih dnevnih temperatura, preporučujemo da se na duža putovanja kreće u ranim jutarnjim ili kasnim popodnevnim satima. Vozače pozivamo na opreznu vožnju i upozoravamo na povećan broj biciklista i motociklista u saobraćaju.

Zbog održavanja sportske manifestacije – auto trke na brdskim stazama “VLASENICA 2017”, biće obustavljen saobraćaj za sva vozila, danas od 12:00 do 14:30 sati i sutra (23.07.2017), u vremenu 10:30 do 13:30 sati, na dijelu magistralnog puta M-19 Vlasenica- Han Pijesak. Saobraćaj će u vrijeme obustave biti preusmjeren na alternativne putne pravce, uz postavljenu saobraćajnu signalizaciju.

Od puteva sa aktuelnim radovima izdvajamo magistralne puteve: M-17 Maglaj-Žepče, M-18 Vogošća-Sarajevo, M-17 Vrapčići-Bišće Polje, M-4 Simin Han-Kalesija i M-16 Poriče-Kupres, kao i magistralni put M-18 na području Živinica.

Prema informacijama kojima raspolaže Informativni centar BiHAMK-a, pojačan je promet vozila na jugu naše zemlje. Posebno izdvajamo izlaz iz BiH na graničnom prelazu Doljani gdje se na izlazu iz naše zemlje čeka 120 minuta, a na graničnom prelazu Gabela Polje čeka se do 45 minuta. Na graničnim prelazima Gradina i Bosanska Gradiška na ulazu u našu zemlju čeka se do 50 minuta. Na ostalim graničnim prelazima zadržavanja su nešto kraća

Snabdjevenost strujom i vodom Mostar
Napajanje grada i prigradskih naselja električnom energijom tokom dana uredno, nema planiranih isključenja, saopćili su iz mostarskih elektroprivreda, kao i iz Vodovoda.

Gradske službe
U protekla 24 sata na području Mostara registrovano je 13 požara, saopšteno je iz Operativnog centra civilne zaštite Hercegovačko-neretvanskog kantona.

U požarima je gorjela trava, nisko raslinje i otpad.

U Radićevoj ulici zabilježen je požar na vanjskoj jedinici klima uređaja dok je u Sjevernom logoru gorjela napuštena baraka, navodi se u saopštenju.

Dežurna apoteka
Dežurna apoteka od 1.7. do 31.7. 2017. godine bit će apoteka „Mopharm“ u Ulici Gojka Vukovića br. 34,
Dežurna apoteka radi od 00 do 24 sata radnim danima, subotom, nedjeljom i u vrijeme praznika.

(Mostarski.ba)

Facebooktwittergoogle_plusmail