Home / BiH / SFF: Počasno Srce Sarajeva večeras za oskarovca Olivera Stonea

SFF: Počasno Srce Sarajeva večeras za oskarovca Olivera Stonea

Oskarovac Oliver Stone stiže u glavni grad BiH, gdje će mu večeras u Ljetnom kinu Raiffeisen biti uručena nagrada Počasno Srce Sarajeva za izuzetan doprinos filmskoj umjetnosti.

Višestrukog dobitnika nagrade Oscar Američke filmske akademije, kreatora kultnih ostvarenja svih žanrova koja su osvajala publiku širom svijeta, dočekaće Sarajlije, onako kaklo dolikuje velikanu kakav je Stone.

Prema programu festivala, Stoneu bi večeras pred širokim auditorijem u Ljetnom kinu Reiffeisen u okviru programa Posvećeno trebala biti uručena nagrada Počasno Srce Sarajeva za izuzetan doprinos filmskoj umjetnosti.

Njegovi su filmovi osvajali pažnju brojne, međunarodne publike i imali su značajan kulturni uticaj. Među takvim filmovima se ističu oštra filmska kritika američkog angažmana u Centralnoj Americi SALVADOR (1985), kritički prikaz američkog korporativnog kapitalizma WALL STREET (1987.), istinita priča o dvije od samo 20 osoba koje su preživjele teroristički napad u New Yorku 11. septembra 2001. WORLD TRADE CENTER, te poetski omaž šezdesetim godinama prošloga vijeka i ekstatičnoj muzici Jima Morrisona THE DOORS (1991.).

Između ostalog je i autor filmova SAMO IGRA (1999.), neobičnog zapisa o stanju sporta u Americi; epske historijske drame ALEKSANDAR VELIKI (2004.) i ALEKSANDAR VELIKI —THE ULTIMATE CUT (2014.); te WALL STREET: NOVAC NIKADA NE SPAVA (2010.), realističnog drugog filma o finansijskom slomu 2008. i životu Gordona Gekka po odsluženju zatvorske kazne.

 

Rođen je 15. septembra 1946. u New Yorku, a 1965. je napisao „San jednog djeteta“, autobiografski roman o vlastitoj mladosti, objavljen u izdanju St.Martin’s Pressa 1997. Služio je američku vojsku i kao pripadnik pješadije se 1967. i 1968. borio u Vjetnamu za što je odlikovan Bronzanom zvijezdom i Purpurnim srcem sa hrastovim lišćem. Po povratku iz Vijetnama je nastavio studij na Filmskoj školi Univerziteta u New Yorku gdje je diplomirao 1971. Radio je na poslovima održavanja palube na brodovima američke trgovačke mornarice, te kao vozač taksija u New Yorku, reklamni prodavač, asistent produkcije i kurir.

(BHRT)

 

Facebooktwittergoogle_plusmail