Home / Mostar / Slika koja je promijenila četiri života

Slika koja je promijenila četiri života

Naš sugrađanin Alan Hadžić, inače dugogodišnji tv snimatelj i fotograf, kroz objetiv kamere i foto aparata, u protekle dvije ipo decenije nagledao se svega i svačega. Ali ono što je golim okom vidio prije nešto više od mjesec dana, dirnulo ga je duboko u srce, pa je, iako se do sada javno obraćao samo slikom, odlučio da se oglasi i riječima,koje mu, kako često sam zna reći, i nisu jača strana.
Njegove riječi objavljene na društvenoj mreži “facebook”  odjeknule su  više i jače od onih koji su ubjeđeni da su im upravo riječi jača strana.  Riječima kojima nas moli da se ne oglušimo o tužnu sudbinu porodice koja nam je svima tako blizu, a sama na ovom svijetu.
Ovo je iz Alenove duše izašlo 8. decembra prošle godine, nakon što se vratio iz šetnje sa svojim ljubimcem:
“Svakodnevno šetajuci sa psima na jezero Mostarsko upoznao sam familiju koja živi odmah do jezera na kraju pijace Vrapčići na rubu egzistencije..Sabin i njegova supruga Alena i dvoje male djece,kcerka mala Aida koja ima samo 12 mjeseci i sin Almir koji nije želio da se slika jer je vec pošao u školu pa ga je stid..😥 Mala i radosna djevojcica Aida nema ni hrane ni pelena…:( ,ona ne zna sta je Djeda Mraz ili Sv.Nikola..kao ostala sretna djeca koja zive u izobilju, ja im pomažem svakodnevno ali apel mojim prijateljima koji su u mogučnosti da im doniraju neku pomoc u hrani,staroj odjeci koja im je ne potrebna,drvima jer ide zima,a nemaju nikakve pomoci,a djeca su u pitanju,oni ne traže nikakav novac ni ti imaju i kakve ziro racune ,zato ko je u mogucnosti mogu otici gdje sam objasnio gdje žive i pomoci im,oni ce vam biti zahvalni…:( hvala svima unaprijed…veliki pozdrav #AlanVideoPhoto ce vam se odužiti prelijepim slikama naše Bosne i Hercegovine…”

I na njegovu, ali i sreću svih nas, a ponajviše ove četveročlane porodice , usljedio je veliki odziv naših sugrađana, koji su u prilici, a imaju srce poput Alanovog.

Mala kućica od kamena i dasaka na jezeru u Vrapčićima,objekat koji je pripadao Hidrocentrali, u kojoj ova porodica živi punih 15 godina, postala je mjesto gdje se sa različitim vidovima pomoći, zaputilo na stotine Mostaraca i Mostarki, svih vjera i nacija.


U pomoć ovoj porodici pritekli su i naši sugrađani iz bijelog svijeta, koji su insistirali da se otvori žiro račun , kako bi im mogli poslati novac.
Ines Jarak, Miro Dušić, Amel Lizde, Ajla Velagić Kreso, samo su neki od onih koji nisu pitali ko su, šta su, zašto ne rade ,  i koji  su bez oklijevanja odnijeli pomoć Almiru, Aidi, Aleni i Sabinu.
Oni danas zahvaljući dobrim ljudima žive mnogo lakše.
“Na jezeru sam zatekao čovjeka sa mališanom kako po jezeru skuplja drva.Pitao sam ga šta radi, a kad mi je odgovorio da skuplja drva kako bi naložio vatru da se ugrije, pogledao sam dječaka pored njega i skamenio se”.
Danas zahvaljujući našim dobrim ljudima imaju 10 metara drva, nije im hladno, nisu gladni, imaju i nešto novca”, Sabinu je lakše zaraditi dnevnicu, jer su ljudi upoznati s njihovom situacijom”. kaže Alan za Mostarski.ba.
“Mnogi koji su ih upoznali odlučni  su i da  im obezbjede   krov nad glavom, dostojan čovjeka”, dodao je.

Mnogi od njihovih snova koje već 15 godina sanjaju u ovom malenom objektu, kojeg oni zovu domom, ostvarili su se zahvaljujući ljudskoj dobroti.

Nadamo se da će taj neopisivi osjećaj kad pomognete nekome ko nije ni sanjao da se njegov život može promijeniti u samo nekoliko dana, poželjeti osjetiti i nadležni u našem gradu i Kantonu i da će im obezbjediti krov nad glavom dostojan čovjeka.
A dok se to ne desi, ova četveročlana porodica će nesumnjivo lakše i dostojanstvenije živjeti.
Jer znaju da nisu sami. Imaju Alana i imaju Vas.

Bravo Alane, bravo  Mostarci i Mostarke.

(Mostarski.ba)

Facebooktwittergoogle_plusmail