Categories: Recept 5/7|Published On: 12/1/2024|

Sogan dolma

Sastojci

350 do 400 grama mljevenog mesa

jedno jaje

jedna kašika paradajz pirea

jedna šolja riže

pola kašike aleve paprike

malo bibera

so sa začinkim povrčem
pola kašike suhog peršuna

Ostalo
1 kg sitnijeg domaćeg luka
dvije kašike paradajz pirea
-ulje
-puter
-začini

Oko kilogram luka sitnijeg, operete i nožem ravno odrežete sa strane gdje su sitne žilice, računajući da ćete tu dolmiti luk. Odsječete i “repić” luka.

U šerpu naspete litar vode i malo limuna ili jabukovog sirćeta. Kada prokuha ubacite luk.

Nek se kuha da omekša, da bi se mogli slojevi vaditi.

Fil-dolma:

350-400 grama  mljevenog junećeg ili jagnjećeg mesa, jedno jaje, kašika paradajz pirea, šolja rize, aleve paprike pola kašike, malo bibera, soli sa začinskim povrćem i pola kašike suhog majdonosa.

Smjesu dobro umijesiti. Filovati luk koji smterazdvojili i redati u dublju tepsiju srednje veličine

Zaliti vodom, posuti uljem, alevom paprikom, malo soli sa začinskim povrćem, suhim sitnim i svježim majdonosom i biberom.

Pekaru uključite na 250˘ C i stavite sogan dolmu.

Kada se luk skuhao, a vode pola isparilo, polako izvadite tepsiju i zalijte je sa smjesom: istopljeni puter, malo vode i dvije kašike paradajz pirea.

Vratiti u pekaru da se malo ukrčka. Servirati u manji dublji tanjir, staviti kašiku pavlake ili milerama i ukrasiti sa listićima svježeg majdonosa ili celera.

(Bosanski kuhar)

Related Posts