Home / Recept 5/7 / Sogan dolma

Sogan dolma

Sastojci:

1/2 kg crvenog luka,
300 grama mljevene janjetine,
100 grama riže, kašikica bibera, kašikica sirćeta,
2 dl kiselog vrhnja,
2 kašike maslaca,
2 čaše vode,
kajmak za posluživanje

Priprema:
Očistite crveni luk od ljuski i zarežite svaku glavicu pri vrhu, tako da odrežete kapicu.
Luk ostavite nekoliko minuta u vrućoj vodi sa sirćetom. Pažljivo izvadite kolutove iz sredine.
Mljeveno meso pomiješajte s rižom.

Posolite i pobiberite te napunite smjesom kalupe luka.

Položite ih u plitku posudu, zalijte vodom i premažite maslacem te kuhajte na laganoj vatri oko pola sata.
Kad omekšaju, izvadite ih u zdjelu i poslužite s kajmakom.

(Mostarski.ba/bosanskakuhinja)

Facebooktwittergoogle_plusmail