Home / SciTech / Šta nikako ne biste trebali “guglati”

Šta nikako ne biste trebali “guglati”

Internet pretraživanja i popularno guglanje postale su dio naše svakodnevice. Šta god se zapitamo jednostavno ćemo utpikati u popularni pretraživač.
I koliko god nam to može olakšati život, nije sve tako benigno, kažu stručnjaci, prema kojima je guglanje često uzrok dezinformacija te može negativno djelovati, piše “Express“…
Zbog toga ovih 5 stvari nikad ne treba guglati:

1. Zdravstvene simptome
Prvo, da obratimo pažnju na ljudsko zdravlje. Postoje brojni specijalizovani portali s takvim sadržajima i korisnim informacijama, ali i još više onih koji ne vode medicinski profesionalci, koji nisu nimalo edukovani za to niti imaju iskustva.
Stoga, doktor Google često daje pogrešne odgovore, plaši ljude i slično – ako imate bilo kakvih neduomica, zakažite sastanak kod svog doktora.
2. Bilo šta ilegalno
Ako u Google upišete nešto tipa “kako napraviti bombu” ili “kako proizvoditi drogu” treba da vodite računa da vaša pretraživanja nisu uvijek tako privatna te bi, ako postanete sumnjivi, ovakve pretrage bile nešto čemu se lahko ulazi u trag, i zbog čega biste se mogli naći u nevolji.

3. Fournier
NBA košarkaš koji igra za Orlando Medžik zove se Evan Fournier, a njegov nadimak je “nemojte nikad guglati”. Za to postoji jako dobar razlog.
Njegovo prezime, koje na francuskom znači “pekar”, takođe je naziv za jednu vrstu gangrene koja pogađa genitalije. Ako utipkate njegovo ime, najvjerovatnije ćete ugledati fotografije upravo te bolesti, koja zaista izgleda grozno.

4. “Mouth” larva
Jedan korisnik Reddita želio je da izgugla pojam “moth larva” (larva moljca). Međutim, pogrešno je utipkao pa je napisao “mouth larva” (larva u ustima).
Prizor koji je ugledao kao rezultat pretrage upravo je ono što biste očekivali – odvratan. Ima još puno sličinih pojmova – stoga nemojte guglati stvari kao što su deglove, blue waffle i lemon party.
5. Svoju e-mail adresu
Ako guglate svoje ime ili e-mail adresu, izbaciće vam sva mjesta na kojima se javno spominju, a to može neugodno da Vas iznenadi.
Možete od Googlea tražiti da vas “zaboravi”, ali će ga uskoro bilo koja stranica na kojoj ste dali svoj e-mail proširiti po cijelom webu.

(Mostarski.ba)

Facebooktwittergoogle_plusmail