Home / Zanimljivosti / Šta se dešava u organizmu kada izbacite šećer iz ishrane?

Šta se dešava u organizmu kada izbacite šećer iz ishrane?

Izbacivanje šećera iz ishrane ima brojne zdravstvene koristi, a mršavljenje odnosno smanjenje rizika od gojaznosti samo je jedna od njih.

1. Gubitak sala sa stomaka

Računica je jednostavna: ako želite da se riješite sala na stomaku, hranu bogatu šećerima zamijenite onom bogatom vlaknima.

2. Podizanje energije

Kad pojedete nešto slatko ili popijete kafu, osećate nalet energije nakon kojeg slijedi njen nagli pad. Upravo zato posegnite za hranom bogatom zdravim mastima i sporo svarljivim proteinima, kako biste imali energije tokom cijelog dana.

3. Smanjivanje želje za slatkim

Što više jedete slatko, to ćete i više žudjeti za njim, i obrnuto.

4. Bolji rad srca

Konzumiranje prekomjernih količina šećera za posljedicu može da ima gomilanje lošeg holesterola, što može da dovede do raznih bolesti srca.

5. Smanjeni rizik od dijabetesa

Manje šećera u organizmu, manje i šanse za obolijevanje od dijabetesa.

6. Bićete bolje fokusirani

Ishrana bogata šećerom može da se poigra s vašom koncentracijom, naruši funkcije mozga i pojača simptome depresije, navodi se u knjizi “Zero Sugar Diet”. Drugim riječima, šećer nije dobra hrana za vaš mozak.

7. Sprječavanje nadutosti

Iako se nadutost obično povezuje sa slanom hranom zbog natrijuma koji utiče na zadržavanje vode u tijelu, nadutost može da nastane i zbog pretjerane konzumacije šećera.

8. Bolji san

Američka Nacionalna asocijacija za san dovela je u vezu loš san s prekomernom konzumacijom šećera tokom dana. Tako možete da spavate dovoljno, ali da se ipak ujutro osećate iscrpljeno.

9. Ljepši izgled kože

Šećer loše utiče na kolagen, bjelančevinu u ljudskom tijelu koja je vrlo važna za mladolik izgled.

10. Rast mišića

Pojedina američka istraživanja povezala su gubitak mišićne mase kod starijih osoba s rafinisanim šećerom koji sprječava tijelo u sintetisanju bjelančevina u mišić, piše b92.

Facebooktwittergoogle_plusmail