Home / Zanimljivosti / Stručnjaci upozoravaju: Prestanite piti kiselu vodu

Stručnjaci upozoravaju: Prestanite piti kiselu vodu

Gazirana kisela voda mala je poslastica za zdrave, a za one manje zdrave čini se kao dobar pokušaj da poprave svoje zdravlje.

Univerzalno se pije širom svijeta te svoju primamljivost duguje pikantnim mjehurićima, kao i navodnoj pomoći u probavi, osjećaju težine te zdravim mineralima kojima obiluje, prenosi Express.hr. No, nije problem u mineralima, već u ugljičnom dioksidu koji je čini gaziranom, a sadrži slabu ugljičnu kiselinu, objašnjava Adam Thorne, ugledni britanski zubar.

– Većina ljudi nije svjesna činjenice da je gazirana voda izuzetno kisela, ima pH 3. Mjehurići u kiseloj bez problema erodiraju caklinu na zubima, a što se češće pije, opasnost je veća. Tokom vremena to uzrokuje lakše kvarenje, upale, gubitak bijele boje i bol – ističe Thorne. Posebno su opasne kisele gazirane vode s raznim okusima, kod kojih ne postoji samo kiselina, već i šećeri. – Niko ne kaže da povremeno ne možete popiti čašu, no svakodnevno konzumiranje je doista opasno za oralnu higijenu – ističe Thorne za Independent.

(Agencije)

Facebooktwittergoogle_plusmail