Home / Recept 5/7 / Tagarica

Tagarica

Tagarica je tradicionalno jelo sa područja okoline Tešnja, ali i iz drugih krajeva BiH, samo što se u nekim krajevima zove još i “Crepulja”, “Saksija” …

Jelo se priprema u zemljanoj posudi koja se i zove tagarica, pa otuda i naziv jela Tagarica.

Sastojci
Uzmite (u zavisnosti od veličine posude) pola do 1 kg junećeg mesa, najbolje od vrata (može sa ili bez kostiju), zatim 1 glavicu luka, 1-2 česme / češnja saransaka – bijelog luka, nekoliko paprika, 1 mrkvu, 2-3 veća krompira i 1-2 paradaiza. Potrebno vam je još soli, bibera, 1-2 kašike paradaiz pire, dodatak jelima tipa Vegete te majdonos.

Priprema
U zemljanu posudu stavimo malo ulja ili putera, pa podložimo isječenim lukom i mrkvom, zatim na to složimo meso, posolimo, pobiberimo, dodamo vegetu, saransak i ostale začine pa preko mesa složimo papriku isječenu na kriške uzduž, paradaiz isječen na četvrt, te na kraju stavimo krompir isječen na kriške. Paradaiz pire razmutimo u vodi pa sve to zalijemo.

Tagaricu stavimo na šporet da prokuha. Nikako ne stavljati na plin jer zemljana posuda puca. U međuvremenu uključimo rernu da se zagrije na 220 stepeni.

Kada tagarica proključa stavimo je u rernu jedan sat da se peče. Ukoliko uz tagaricu imamo poklopac stavićemo ga, a ako nema može poslužiti i aluminijska folija.

(Mostarski.ba/bosanskakuhinja)

Facebooktwittergoogle_plusmail