Home / Svijet / Trump ide u bolnicu na pregled

Trump ide u bolnicu na pregled

Američki predsjednik Donald Trump (71), koji sebe naziva “stabilnim genijem”, u petak ide na liječnički pregled u vojnu bolnicu Waltera Reeda u predgrađu Washingtona, gdje će mu izmjeriti tjelesnu težinu, tlak i kolesterol, ali psihijatrijska procjena nije predviđena unatoč sve glasnijim pitanjima o njegovu mentalnom zdravlju.

Premda je njegov liječnik Harold Bornstein tijekom predizborne kampanje uvjeravao da je Trump “osoba najboljeg zdravlja ikad izabrana za predsjednika”, mnoga pitanja i dalje vise u zraku. Posebno ih je aktualizirala nova knjiga novinara Michaela Wolffa “Vatra i bijes” u kojoj on ne štedi kritika bivšeg građevinskog magnata, uvjeravajući da njegovi bliski suradnici ozbiljno sumnjaju da je on sposoban vladati zemljom.

Predsjednik SAD nema obvezu podvrgnuti se liječničkom pregledu niti objaviti njegove rezultate, no to je postala tradicija. Njegovi suradnici uvjeravaju da će Trump, najstariji čovjek koji je postao američkim predsjednikom u povijesti, slijediti svoje prethodnike u tom pogledu.

Američki mediji za sada se obraćaju stručnjacima koji analiziraju predsjednika na daljinu: njegove tirade na Twitteru, njegovu ponekad neobičnu gestikulaciju, njegove prolazne poteškoće u govoru povod su za nebrojena tumačenja, više ili manje rigorozna, i neizbježno ograničena. Glasnogovornik Bijele kuće Hogan Gidley ocijenio je u ponedjeljak da je takav pristup novinara, bez izravnog kontakta psihijatara s predsjednikom, “ogavan”.

(Agencije)

Facebooktwittergoogle_plusmail