Home / Recept 5/7 / Turske lepine

Turske lepine

Sastojci

-500 grama brašna
-250 mililitara toplog mlijeka
-100 mililitara tople vode
-1 mala kašika soli
-10 grama svježeg germe/kvasca
-1 mala kašika šećera
-3 male kašike malsinovog ulja

Priprema

U toploj vodi rastopiti šećer i germu. Brašno i sol pomiješati, dodati toplo mljeko, rastopljenu germu s vodom, te na kraju maslinovo ulje. Sve skupa umijesiti dok ne dobijete glatko tijesto. Ostaviti pokriveno sat do dva na toplom mjestu.
Podijeliti na 10-12 kuglica i opet ih ostaviti oko pola sata na toplom mjestu.
Razviti ih na Vama odgovarajuću veličinu, te ih peći na zagrijanoj tavi dok ne dobiju boju sa obadvije strane.
Posloziti ih jednu na drugu i zamotati u vlažnu krpu, da ostanu meke. Mozete ih puniti sa pečenim mesom, sosom, salatom, sirom i drugim nadjevima.

(Mostarski.ba/coolinarika)

Facebooktwittergoogle_plusmail