Home / Foto / FOTO: U Centru za kulturu otvorena izložba učenika Srednje građevinske škole

FOTO: U Centru za kulturu otvorena izložba učenika Srednje građevinske škole

Svečano otvorenje izložbe učenika Srednje građevinske škole upriličeno je sinoć u Centru za kulturu Mostar. Povod organizovanja izložbe je Dan Srednje građevinske škole Mostar.

“Riječ je o izložbi koju su pripremili profesori i učenici Srednje građevinske škole Mostar. Većina radova je nastala na časovima, a mali broj radova nastao je na vannastavnim aktivnostima. Većina radova je tehničkog karaktera. U našoj školi postoji dosta učenika koji imaju izrazit smisao za likovno izražavanje kako za grafiku tako i za tehnike, tako da je određeni broj radova i umjetničkog karaktera” rekla je direktorica Srednje građevinske škole Sanela Mesihović.

Izložba će biti otvorena do 31. marta.

Sljedeće školske godine, ova škola otvara i nove smjerove: informatičko projektovanje u građevinarstvu, likovni dizajner te dekorater zidnih površina.

“Novo zanimanje koje ćemo ponuditi učenicima devetih razreda je zanimanje likovni dizajner, pošto smo nekoliko prethodnih godina bili u prilici da nam dolaze učenici koji bi htjeli neki umjetnički smjer. Planiramo uvesti i informatičko projektovanje u građevinarstvu to je novo zanimanje koje bi trebalo biti osavremneno zanimanje građevinski tehničar. Danas se uglavnom građevina radi i projektuje na računaru ponudit ćemo učenicima da odmah budu osposobljeni za tržište rada. I treće zanimanje ustvari trogodišnje zanimanje je dekorater zidnih površina, tu bi učenici trebala da nauče savremene tehnike obrade zida i ostalih površina”, rekla je direktorica Mesihović.

“Dugi niz godina je vladao je veliki interese za našu školu, a onda je bez razloga i neopravdano interes opao. Mladi su se preorjentisali na IT sektor i na medicinu. Roditelji imaju ambicije za svoju djecu da rade neke činovničke poslove, idu linijom manjeg otpora da rade što manje a da dobivaju novac, a takvih poslova skoro da više nema. Mislim da je suludo školovati djecu za takva zanimanja, a onda da ta djeca sjede na birou decenijama”, zaključila je Mesihović.

(Mostarski.ba)

Facebooktwittergoogle_plusmail