Home / Foto / FOTO: U Centru za kulturu otvorena izložba „Welcome to Sarajevo – Sarajevski teatri pod opsadom“

FOTO: U Centru za kulturu otvorena izložba „Welcome to Sarajevo – Sarajevski teatri pod opsadom“

U Okviru kulturne manifestacije „Mostarsko ljeto 2016“ u Centru za kulturu grada Mostara otvorena je izložba „Welcome to Sarajevo – Sarajevski teatri pod opsadom“ autorice Amine Abdičević. Ova izložba želi upoznati svoje posjetitelje sa umjetničkim radom kazališnih kuća u gradu Sarajevu od 1992.-1995. Ratno razaranje grada Sarajeva stvorio je i heroje umjetnosti koji su nastavkom teatarskog života pružili kulturni otpor i pokazali da su i čovjek i umjetnost besmrtni. Glumci, redatelji, književnici, slikari, glazbenici i filmski stvaratelji u teatarskim rovovima stvarali su refleksiju ljudskog života.

Prvi teatarski otpor dogodio se 6. rujna 1992. godine kada je u okviru Sarajevskog ratnog teatra (SARTR)  premijerno izvedena drama „Sklonište“ autora Safeta Plakala, u režiji Dubravka Bibanovića.  Već 10. rujna 1992. godine u Muzeju književnosti i pozorišne umjetnosti BiH izveden je i muzičko-scenski igrokaz „DAJENU“ na tekst Marka Kovačevića. Cijenu ulaznice na ovakav događaj mogli ste jedino platiti životom budući da su, upravo u ovom periodu, građani Sarajeva doživjeli neprestana granatiranja.

U Kamernom teatru 55 za vrijeme opsade Sarajeva postavljeno je preko 30 premjernih scenskih izvedbi, a njihovim stopama kulturnog otpora krenuli su i Narodno Pozorište Sarajeva, Pozorište mladih, Akademija scenskih umjetnosti Sarajeva, SARTR, te teatarski festivali MESS, Festival Sarajevska zima, Sarajevski gudački kvartet i Sarajevska filharmonija.

Kulturni heroji Sarajeva poslužili su se umjetnošću kao sredstvom obrane čovjekovog života, zauvijek mijenjajući porušeni svijet oko sebe.

Izložbu „Welcome to Sarajevo – Sarajveski teatri pod opsadom“ možete pogledati svakim danom u Centru za kulturu grada Mostara sve do 18.08.2016. godine.

(Mostarski.ba)

Facebooktwittergoogle_plusmail