Home / Mostar / U februaru međunarodni “Šantićev festival djece pjesnika”
foto: www.mostarski.ba

U februaru međunarodni “Šantićev festival djece pjesnika”

Peti međunarodni “Šantićev festival djece pjesnika”, biće održan 1.2. i 3 februara 2018. godine u Mostaru, u organizaciji Srpskog prosvjetnog i kulturnog društva (SPKD) “Prosvjeta”.

Generalni sekretar SPKD “Prosvjeta” Mostar, Goran Kosanić, na današnjoj konferenciji za novinare rekao je kako se i ovogodišnji “Šantićev festival djece pjesnika” organizuje povodom obilježavanja godišnjice smrti tog velikog pjesnika, koji je umro 2. februara 1924. godine u 55. godini života.

Kosanić je rekao da je ove godine pristigao rekordan broj učeničkih, pjesničkih radova iz svih država nastalih raspadom bivše Jugoslavije i radi se o “1470 radova iz svih država regije”.

“Dobili smo iznenađujuće veliki broj radova iz Makedonije, uvijek je vodila Srbija, recimo, sa brojem radova. Ove godine imamo veliki broj radova iz Hrvatske”, rekao je Kosanić, dodajući da su pristigli radovi čak i iz Grčke, pa će jedna učenica iz grčkog glavnog grada Atine biti gost na festivalu.

Od 1470 radova, koji su pristigli na konkurs, stručni žiri festivala u sastavu Alma Fazil Obad, Božidar Kijac i Miljenko Buhač, odabrali su finaliste i to su 22 rada iz svih država bivše Jugoslavije – od Slovenije do Makedonije – te osam radova iz Mostara.

“Razmišljajući o finansijskoj situaciji, podršci festivalu, ipak smo odlučili da u naš grad dovedemo 22 učenika iz regije i osam mladih pjesnika iz Mostara”, rekao je Kosanić, te naglasio da je već kontaktirao škole i roditelje odabranih pjesnika-učenika i “svi su sa oduševljenjem primili tu vijest”.

“Nažalost, sve zavisi od naše finansijske mogućnosti. Na moje veliko zadovoljstvo i zadovoljstvo našeg društva, Vlada Republike Srbije je prepoznala ovaj projekat i oni su prvi koji su nam dali veliku podršku u realizaciji ovog projekta. I dobili smo obećanje da će svake godine podržati. Iskreno se nadamo podršci i od grada i od ovih institucija koje su redovno davale podršku ovom festivalu, ali još je to neizvjesno”, rekao je Kosanić.

 

Sabina Maslo članica Upravnog odbora “Prosvjete” saopštila je da na festivalu učestvuju i djeca iz mostarskih škola – OŠ Mujaga Komadina, OŠ Polog, Četvrte OŠ, OŠ Šejh Jujo, te OŠ Zalik. Na novinarsko pitanje da prokomentariše činjenicu da učestvuje samo jedna mostarska škola na hrvatskom jeziku, sekretar “Prosvjete”, Goran Kosanić je rekao:

“Ja lično sam obišao sve škole u Mostaru, odnio sam konkurse, odnio sam propozicije. Zahvaljujući OŠ Polog imamo, nažalost je tako. To je, možda, i jedna ‘crna tačka’, krupna tačka na ovaj festival. Iskreno sam se nadao većem odzivu tih škola, međutim, nažalost nema”.

 

 

Facebooktwittergoogle_plusmail