Home / Mostar / Vlada HNK: Podrška za asistente na fakultetima

Vlada HNK: Podrška za asistente na fakultetima

Nevenko Herceg, premijer Vlade Hercegovačko-neretvanskog kantona i dr. sc. Rašid Hadžović, ministar obrazovanja, nauke, kulture i sporta održali su danas sastanak s predstavnicima Sveučilišta u Mostaru, Univerziteta „Džemal Bijedić“ i Federalnog zavoda za zapošljavanje, saopšteno je iz Vlade HNK-a.

Tema razgovora bila je kako pomoći izvrsnost i mlade kvalitetne studente zadržati u nastavnom procesu na visokoškolskim ustanovama.

Učesnici razgovora složili su se kako je potrebno zajednički podržati projekat kojim bi se mladim stručnjacima iz različitih područja, odnosno asistentima na fakultetima, omogućio rad i daljnje naučno i stručno napredovanje. U tom kontekstu, dogovorena je saradnja, te skoro potpisivanje Sporazuma kojim bi bile definisane međusobne obaveze i finansijski okvir projekta.

“Našu opredijeljenost za podršku obrazovanju, posebno osnovnom i srednjoškolskom, pokazali smo kroz niz konkretnih primjera. Danas smo iskazali i punu spremnost da, pored redovnih sredstava koja izdvajamo za visoko obrazovanje, iznađemo i dodatna sredstva kojima ćemo podržati kvalitet nastavnog procesa zadržavanjem i zapošljavanjem mladih sposobnih asistenata na našim visokoobrazovnim ustanovama. Smatram kako ćemo zajedno s Federalnim zavodom koji je, također, iskazao spremnost podržati projekat, uskoro potpisati Sporazum i krenuti s realizacijom dogovorenog”, rekao je nakon sastanka premijer Herceg.

Današnjem sastanku su, uz premijera Hercega i ministra Hadžovića, prisustvovali Zlatko Hadžiomerović, predsjednik Upravnog vijeća Federalnog zavoda za zapošljavanje, dr. sc. Vlado Majstorović, prorektor za međusveučilišnu saradnju Sveučilišta u Mostaru, dr. sc. Elvir Zlomušica, prorektor za nauku i naučno-istraživački rad Univerziteta „Džemal Bijedić“, te Veselko Čerkez, šef Kabineta premijera Vlade.

(Mostarski.ba)

Facebooktwittergoogle_plusmail