Home / BiH / Vlada RS-a ne prihvata izvještaj UNODC-a za BiH

Vlada RS-a ne prihvata izvještaj UNODC-a za BiH

Vlada Republike Srpske (RS) usvojila je danas informaciju o Sporazumu o finansiranju Programa aktivnosti prekogranične saradnje Srbija – Bosna i Hercegovina za 2016. godinu između Evropske unije, Vlade Republike Srbije i Bosne i Hercegovine.

Vlada je saglasna da se Sporazum o finansiranju Programa aktivnosti prekogranične saradnje Srbija – Bosna i Hercegovina za 2016. godinu između Evropske unije, Vlade Republike Srbije i Bosne i Hercegovine uputi u dalju proceduru, saopćeno je nakon današnje sjednice.

Vlada je prihvatila i Informaciju o izvještaju UNODC za BiH o provođenju Konvencije o međunarodnoj trgovini ugroženim vrstama divljih životinja i biljaka.

-Vlada Srpske preduzima sve neophodne mjere u sprječavanju i borbi protiv krijumčarenja zaštićenih divljih životinja i biljaka u skladu s Ustavom, propisima RS-i međunarodnim instrumentima. Stav Vlade je da se, kako bi se postigli što bolji rezultati, saradnja sa svim međunarodnim organizacijama i njihovim predstavnicima, mora vršiti profesionalno i transparentno – navodi se u saopštenju.

Kako se dodaje Vlada ne prihvata da se putem bilo kojeg projekta, pa tako i ovog, niti izvještajima proisteklim iz projekata, niti na bilo koji drugi način, nameću rješenja koja zadiru u Ustavom i zakonima propisane nadležnosti.

-Vlada RS ne prihvata odgovornost za neizvršavanje, ili propuštanje, preduzimanja mjera u ovoj oblasti u Federaciji BiH, Distriktu Brčko BiH i zajedničkim institucijama, te radi toga ne može prihvatiti ni ovaj izvještaj UNODC za BiH, kojim se konstatuje da je osnovna prepreka potpunoj implementaciji CITES konvencije i drugih relevantnih konvencija nedostatak zakonodavnog okvira na državnom nivou, jer je ova oblast u isključivoj nadležnosti entiteta – navodi se u saopštenju

Smatraju “neprihvatljivim da se izvještajem UNODC (Ureda Ujedinjenih naroda za droge i kriminal), putem domaćih konsultanata, međunarodna stručna javnost svjesno i namjerno dovodi u zabludu”.

Zadužuje se Ministarstvo za ekonomske odnose i regionalnu saradnju RS, kako se dodaje, da putem Ministarstva bezbjednosti BiH obavjesti Kancelariju UNODC u Sarajevu da predstavnici RS više neće učestvovati u ovom projektu, a putem Ministarstva spoljnih poslova UNODC-a u Beču o razlozima za prestanak saradnje, odnosno nepravilnostima u radu Kancelarije UNODC u Sarajevu.

(FENA)

Facebooktwittergoogle_plusmail