Home / Svijet / Vučić posjetio Srbe u Vrginmostu

Vučić posjetio Srbe u Vrginmostu

Predsjednik Republike Srbije Aleksandar Vučić, drugog dana službene posjete Republici Hrvatskoj, nalazi se u posjeti Srbima u mjestu Vrginmost na području općine Gvozd.

Tokom posjete obišao je i Osnovnu školu u ovom mjestu gdje je učenicima donirao deset laptopa. Razgovarao je sa uposlenicima škole i prisustvovao kulturno-umjetničkom programu koji su za njega pripremili učenici ove škole.

Direktorica škole Barabara Ljubišić izjavila je da Osnovna škola ”Gvozd” broji 94 učenika koji su raspoređeni u osam razreda.

”Vidite da je to vrlo mali broj učenika koji znatno opada u zadnjih 15-tak godina. Budući da su dosta loši uvjeti u našoj opštini Gvozd, kompletne obitelji iseljavaju iz ovog mjesta i odlaze za zaposlenjem i boljim životnim uvjetima”, rekla je Ljubišić.

Zahvalila je i hrvatskoj predsjednici Kolindi Grabar-Kitarović koja je pozvala Vučića u posjetu i inicirala posjetu školu. Potvrdila je da je Vučić tokom posjete donirao deset laptopa za informatičku učionicu.

”Vrlo smo zahvalni na tome budući da i u petom i šestom razredu informatika će biti obavezan predmet. Naša djeca imaju zastarjele računare i ne može svako dijete raditi na svom računaru, po troje-četvero sjede za tim računarima”, istakla je Ljubišić navodeći da će to sada biti kvalitetnije.

Nastavu u ovoj školi pohađaju djeca i katoličke i pravoslavne vjeroispovijesti.

”Da, 42 posto učenika je pravoslavne vjere. Oni imaju mogućnost pohađanja izbornog predmeta Pravoslavna vjeronauka i Srpskog jezika i kulture. Što se tiče same škole mogu reći da nema nekih tenzija, u školi se to ne osjeti. Mi smo odgojno-obrazovna ustanova koja njeguje bogastvo različitosti po vjeri, nacionalnosti i kulturi”, pojasnila je Ljubišić.

Srbijanski predsjednik se nakon sastanka sa mještanima Vrginmosta vraća u Zagreb gdje će prisustvovati skupštini Srpskog narodnog vijeća.

(federalna.ba)

Facebooktwittergoogle_plusmail