Home / Recept 5/7 / Zapečeno povrće

Zapečeno povrće

Niste sigurni što napraviti za ručak, a jedino u što ste sigurni da u zalihi imate razne vrste povrća? Rješenje je zapravo jednostavno jer povrće možete iskoristiti za najbrži i najjednostavniji način pripreme. Zapečeno povrće je jelo u kojem će uživati sve generacije, a pogotovo ako ga obogatite pravim začinima.

Provjerite što sve imate od namirnica i krenite u pripremu prave poslastice s kojim neće biti potrebno još jedno jelo, bez obzira što se radi samo o povrću.

Sastojci
8 krompira
3 tikvice
3 mrkve
sol i biber
majdonos
1 jaje
bosiljak
1/2 kiselog vrhnja
ulje
parmezan

Priprema
Prije nego krenete spremati jelo, razbijte jedno jaje i pomiješajte sa kiselim vrhnjem. Dodajte malo soli i bibera te pokrijte i ostavite u frižideru. Krompir ogulite i operite kao i ostalo povrće koje treba oguliti i narezati na manje komadiće.

Pripremite posudu za pečenje u koju ćete prvo staviti krompir. Po njemu ćete posuti malo majdonosa i bosiljka i na kraju dodati ulje. Dodajte ostalo povrće koje ćete pomiješati zajedno s krumpirom i ostaviti začinjeno barem 15 minuta kako bi se začini upili u sve namirnice.

Potrebno je zagrijati pećnicu na temperaturi od 180 stepeni. Kada je pećnica postigla potrebnu temperaturu stavite posudu sa povrćem i provjeravajte svakih deset minuta dok ne bude gotovo.
Deset minuta prije nego što mislite izvaditi krumpir sa ostalim povrćem, prelijte smjesom od jajeta i kiselog vrhnja koje ste izvadili iz frižidera, stavite malo parmezana te ostavite da se sve zajedno zapeče.

Nakon što se povrće ispeklo pričekajte da se ohladi i servirajte kao samostalno jelo ili prilog. Što god odabrali nećete pogriješiti.

(Mostarski.ba/savjetnica)

Facebooktwittergoogle_plusmail