Home / Svijet / Zračni napad SAD u Siriji

Zračni napad SAD u Siriji

Oko stotinu pripadnika snaga lojalnih sirijskim vlastima ubijeno je u zračnim napadima američke vojske, nakon što je skoro 500 napadača pokrenulo koordinirani napad na sirijske opozicijske snage u pratnji američkih savjetnika u pokrajini Deir el-Zour, saopćio je američki vojni zvaničnik.

Zračni udari izvedeni su u srijedu i predstavljali su, kako navodi zvaničnik, čin samoodbrane, nakon što su provladine snage počele otvarati artiljerijsku i tenkovsku vatru na Sirijske demokratske snage (SDF) koje uživaju američku podršku.

To je bio neuobičajeni američki zračni udar po snagama koje podržavaju predsjednika Sirije Bashara al- Assada.

Zvaničnici tvrde kako su provladine snage, najvjerovatnije, pokušale da vrate teritorije koje su SDF oslobodile od “Islamske države” prošlog septembra, uključujuči i naftna polja u Khushamu, prenosi Associated Press.

Nekoliko američkih zvaničnika izjavilo je da nijedan Amerikanac nije ubijen ili ranjen u napadu provladinih snaga, ali da je ranjen jedan pripadnik SDF. Svi zvaničnici su tražili da ostanu anonimni, zbog preliminarnih detalja napada.

Zvaničnik je kazao da su prorežimski vojnici bili u velikoj formaciji podržani artiljerijom, tenkovima, višecjevnim bacačima raketa i minobacačima, kao i da je između 20 i 30 artiljerijskih i tenkovskih granata palo u radijusu od 500 metara od štaba SDF-a.

Zvaničnici su saopćili da su u odgovoru na napad, Sirijske demokratske snage, podržane koalicijom, napale provladine trupe kombinacijom zračnih udara i artiljerijske vatre.

Sva vozila i vojnici provladinih snaga koji su se vratili u pravcu zapada nisu napadnuti.

SDF, uz podršku koalicije pod američkim vodstvom, bore se protiv militanata takozvane Islamske države istočno od rijeke Eufrat. Vladine snage aktivne su na drugoj strani rijeke – u okolini grada Deir el-Zour.

Vojni zvaničnik izjavio je da je koalicija nadzirala postepeno gomilanje provladinih snaga tokom protekle sedmice i da je obavijestila ruske snage o prisustvu SDF-a u Khushamu.

“Koalicijski zvaničnici bili su u redovnoj komunikaciji s ruskim kolegama prije, tokom i nakon napada”, rekao je zvaničnik, “a ruski zvaničnici pružili su uvjeravanja koalicijskim kolegama da neće napasti koalicijske snage na tom prostoru”.

 

(BHRT)

Facebooktwittergoogle_plusmail