Ajvar: Domaća tradicija u tegli

Ajvar je neizostavna zimnica u mnogim domaćinstvima širom Balkana.
Ajvar je nezaobilazan dio balkanske kuhinje i jedan od najomiljenijih namaza koji se pravi u kasno ljeto i jesen, kada su paprike najsočnije i najmirisnije. Bilo da ga mažeš na kruh, poslužuješ uz meso ili jedeš kašikom direktno iz tegle, ajvar je klasik koji nikada ne izlazi iz mode, piše zene.ba.
Šta je ajvar i odakle dolazi?
Iako se mnogi narodi sa Balkana „bore“ za pravo na njegovo porijeklo, jasno je da ajvar ima duboke korijene u balkanskoj tradiciji. Pretpostavlja se da naziv dolazi iz turskog jezika, a popularizaciju je doživio širom bivše Jugoslavije. Danas postoji mnogo regionalnih varijacija, ali osnova je uvijek ista – pečene crvene paprike, ulje i dosta strpljenja.
Ajvar, pinđur ili ljutenica – u čemu je razlika?
Iako su slični, ajvar, pinđur i ljutenica imaju različite sastojke i ukuse:
Ajvar se pravi od pečenih crvenih paprika (najčešće roga) i ulja.
Ponekad se dodaje malo patlidžana, ali ajvar ne sadrži paradajz. Tekstura je gusta i kremasta, a ukus blag ili lagano dimljen.
Pinđur je sličan ajvaru, ali uključuje paradajz, bijeli luk i često patlidžan. Ima rjeđu teksturu i svježiji ukus.
Ljutenica je najljuća verzija – pored paprika i paradajza, sadrži ljute papričice, bijeli luk, šargarepu, pa čak i peršun.
Može biti sjeckana ili glatka, a koristi se više kao prilog nego kao klasični namaz.
Kako napraviti domaći ajvar?
Domaći ajvar zahtijeva vrijeme i strpljenje, ali trud se višestruko isplati. Evo tradicionalnog recepta koji donosi bogat ukus djetinjstva.
Sastojci za otprilike 5 litara ajvara:
10 kg crvenih roga paprika
3 kg patlidžana
500 ml suncokretovog ulja
So po ukusu
3-4 češnja bijelog luka (opcionalno)
Feferoni ili ljute papričice (za ljuti ajvar)
Priprema:
Paprike i patlidžane operite i ispecite u rerni ili na roštilju dok kožica ne pocrni.
Pečeno povrće stavite u najlonske kese da se zapari, pa ogulite i očistite od sjemenki.
Dobro ocijedite povrće – idealno je ostaviti ga preko noći u cjedilu.
Samelji paprike i patlidžane u mašini za meso.
U velikoj šerpi zagrijte polovinu ulja i dodajte smjesu. Kuhajte na laganoj vatri 2 do 3 sata, uz stalno miješanje.
Tokom kuhanja dodajte preostalo ulje i posolite po ukusu.
Kada smjesa postane gusta i kremasta, ajvar je gotov.
Vruć ajvar sipajte u sterilizirane staklenke, dobro zatvorite i ostavite da se hladi.
Za dodatnu sigurnost, staklenke možeš pasterizirati u rerni na 60°C oko 30 minuta.
Kako sačuvati ajvar da traje?
Koristite čiste, sterilizirane tegle.
Punite ih dok je ajvar još vruć.
Pokrijte ih krpom i ostavi da se polako hlade do sutradan.
Čuvajte ih na hladnom i tamnom mjestu.
(Mostarski.ba)