Begova čorba

35169

Sastojci:

400 grama kokošijeg ili pilećeg mesa
200 grama korijenastog povrća ( mrkva, peršin, celer )
50 grama maslaca
50 grama brašna
20 grama sušene bamje
1 žumanjak
50 grama kajmaka ili milerama
1/2 limuna
1 lovorov list
malo soli i bibera

Priprema:

Kokošije ili pileće meso operite, stavite u lonac, nalijte vode, posolite i kuhajte s očišćenom mrkvom, peršinom, celerom i lovorom. kada je meso kuhano, procijedite supu, odvojite meso od kostiju i izrežite ga na kockice. Tako izrežite i kuhanu mrkvu, peršin i celer.

U posudu stavite maslac, zagrijte ga, dodajte brašno, popržite, zalijte supom od kokošijeg mesa i kuhajte oko 15 minuta. Dodajte meso i povrće izrezano na kockice pa zajedno prokuhajte. Skinite s vatre i ostavite da se ohladi.

U međuvremenu skuhajte bamiju u vodi s malo limunova soka. Ocijedite, properite i dodajte čorbi., zajedno prokuhajte. Razmutite žumanjak s kajmakom ili mileramom, umiješajte ga u čorbu, dodajte limunov sok i malo maslaca, pobiberite.

Posluživanje
Bamja se zbog sluzavosti potopi u vodu i ostavi dok ne nabubri, a zatim se isperu u nekoliko voda. Najbolje je da se prije upotrebe prokuha nekoliko minuta u vodi.

(Coolinarica)

 

Podijeli:
Ispod clanka banner
  • Nikšić u Mostaru predložio da se tunel Prenj preimenuje u ‘I’

  • Priština domaćin izložbe o razaranju džamija u Bosni i Hercegovini i na Kosovu

  • Mostar se oprašta od devetnaestogodišnjeg Dine Marića

  • Pet hrvatskih stranaka napravilo dogovor: “Snažan politički zaokret”

  • U Mostaru otvoren prvi Repair Cafe zapadnog Balkana: Promocija cirkularne ekonomije

SB Banner 1

■ Povezano

  • Ruska baklava

  • Ukusno i brzo/Musaka

  • Bosanski lonac

  • Smokvara