Begova čorba

35194

Ilustracija

Sastojci:

300 g kokošijeg mesa
200 g korjenastog povrća (mrkva, peršin, celer)
50 g maslaca
50 g brašna
20 g suhe bamije
1 žumance
50 gr kajmaka ili milerama
1/2 limuna
1 lovorov list
malo soli i bibera

Priprema:

Prvo pripremiti bamiju tako što se treba staviti da kuha s malo limuna 20-ak min. Ocijediti te ostaviti po strani.

Pileće meso oprati, staviti u šerpu s vodom, dodati očišćenu cijelu mrkvu, peršun, celer i lovor, posoliti i kuhati.

Kada je meso kuhano, supu procijediti, odvojiti meso od kostiju, i izrezati ga na kockice.

Na kockice izrezati i kuhanu mrkvu te nasjeckati peršun i celer.

U drugoj šerpi staviti maslac, zagrijati ga te dodati brašno, propržiti malo, te zaliti temeljcem/supom i kuhati 15-ak min.

Dodati meso i izrezano povrće, bamiju, pa sve skupa kuhati još nekoliko minuta.

Na samom kraju razmutiti žumance s kajmakom te uz miješanje lagano dodati supi.

(Agencije)

Podijeli:
Ispod clanka banner
  • Snažan udarac Rusiji od najvećih uvoznika ruske nafte

  • „Majke enklava Srebrenica i Žepa“ traže postavljanje nišana za nestale u genocidu

  • Treneri Marušić taekwondo akademije dobitnici priznanja za vrhunske sportske rezultate

  • Gradonačelnik Kordić: Savez općina i gradova doprinosi unapređenju saradnje lokalnih zajednica i institucija

  • Autoceste FBiH – mjerna jedinica za kašnjenja

SB Banner 1

■ Povezano

  • Sultan kebab

  • Gurabije, kolači koji mirišu na stara vremena

  • Tulumbe

  • Prijedlog za desert: Dobre stare hurmašice