Dolma

35075

Foto: Ilustracija

Sastojci

1 kg mljevenog junećeg ili goveđeg mesa
20-30 paprika (zavisno od veličine)
200 g riže (fine bijele okruglo zrno)
1 mrkva
2 glavice crvenog luka
1 čitava glavica bijelog luka
1 svežanj majdonosa
2 jaja
1 svjež paradajz
1/2 l paradjz sosa
Vegeta
biber (sitni i u zrnu) i sol
crvena paprika slatka i ljuta
ulje
voda
2 kašike brašna (za zapršku)

Priprema
Paprike očistiti, oprati i staviti da se ocijede.

Fil:
Izmiješati smjesu od mljevenog mesa, sjeckanog crvenog i bijelog luka, sjeckane mrkve i majdonosa, umućenih jaja, oprane riže, isjeckanog paradajza i začina. Sve dobro rukama izmiješati i ostaviti da stoji 10-tak min.

Napuniti paprike i slagati ih u duboku šerpu, u koju ste prethodno stavili ulja. Paprike slagati polegnute jednu do druge. Ako je šerpa manja, onda će vam paprike ići i u drugi red. Dobro bi bilo da i u drugom redu bude paprika onoliko da nema slobodnog prostora između njih.

Kad su sve paprike napunjene i fino poredane prelijemo ih smjesom: 1/2 l vode, paradajz sos, začina i ulja.
Na paprike staviti jedan plitki tanjir obrnuto, tako da poklopi paprike, onda sipate preko toga vode da bude dva prsta iznad paprika.
Poklopite šerpu i stavite da se dolme kuhaju na laganoj vatri oko 50-60 min.

Kad su dolme skuhane začinite ih zaprškom.

Zaprška: na vrućem ulju upržiti 2 kašike brašna, 1 kašiku crvene slatke paprike, malo soli i bibera.

Posluživanje
Dolme je lijepo poslužiti sa krompir pireom i sezonskom salatom.

(bosanska kuhinja)

Podijeli:
Ispod clanka banner
  • NATO dogovorio budžet od blizu tri milijarde eura

  • U Mostaru promovisan roman „Uloga Josipa Broza u životu djeda Sulejmena“

  • Na današnji dan preminuo Mevlana Dželaludin Rumi

  • Zdrav, ali ne bezazlen: Kada đumbir može štetiti?

  • Hrvatska prošli mjesec imala treći najviši rast cijena u EU

SB Banner 1

■ Povezano

  • Ukusno i brzo/Musaka

  • Bosanski lonac

  • Smokvara

  • Juneći gulaš za današnji ručak