Domaća tarhana, od sušenja do kuhanja

118227

Domaća tarhana je tradicionalna supa bogata nutrijentima i odlična za hladne dane. Pravi se od fermentiranog tijesta koje se kasnije suši i usitnjava. Ovaj proces ne samo da joj daje specifičan kiselkast okus, već i povećava probavljivost i nutritivnu vrijednost. Tarhana je izuzetno praktična – može se čuvati mjesecima i brzo pripremiti kada vam treba topao i zasitan obrok, piše bosanski kuhar.

Sastojci za domaću tarhanu
1 kg brašna (pšenično ili mješavina pšeničnog i integralnog)
500 g jogurta ili kiselog mlijeka
2 srednje velike glavice crvenog luka
2 paprike (po želji ljute ili slatke)
2 paradajza
2 mrkve
1 kašika soli
1 kašika suhog kvasca
1 kašika crvene paprike u prahu
Voda po potrebi

Priprema tarhane
1. Priprema tijesta
Luk, papriku, paradajz i mrkvu usitnite i kratko dinstajte dok ne omekšaju.
Povrće ohladite, pa ga pomiješajte s jogurtom, solju, kvascem i crvenom paprikom.
Postepeno dodajte brašno i zamijesite mekano tijesto. Ako je previše suho, dodajte malo vode.

2. Fermentacija
Tijesto pokrijte čistom krpom i ostavite da fermentira na sobnoj temperaturi 3 do 4 dana. Povremeno ga promiješajte. Kada poprimi blago kiselkast miris, spremno je za sušenje.

3. Sušenje i usitnjavanje
Tijesto podijelite na manje komade i stavite ih na čistu površinu da se suše nekoliko dana. Nakon što se potpuno osuši, sameljite ga ili izlomite na sitne komadiće. Pohranite tarhanu u staklene tegle ili platnene vrećice na suhom mjestu.

Kako skuhati tarhanu?
U lonac stavite 1 l vode ili supe od mesa.
Dodajte 3-4 kašike tarhane i miješajte dok se ne rastopi.
Kuhajte na laganoj vatri 10-15 minuta, uz povremeno miješanje.
Po želji dodajte malo maslaca ili maslinovog ulja.

(Mostarski.ba)

Podijeli:
Ispod clanka banner
  • I u Mostaru u nedjelju okupljanje za Halida

  • Međunarodni sajam obrta i turizma – Mostar 2025.

  • Bingo donirao 400.000 KM za izgradnju prve sigurne kuće u Trebinju

  • Sud BiH odbio žalbu Vukanovića: Dodik može biti predsjednik SNSD-a

  • Nadbiskup Vukšić i reis Kavazović potpisali donorske kartice

SB Banner 1

■ Povezano

  • Evo kako da napravite najzdraviji sok ove jeseni

  • Šampita, kraljica kolača

  • Zimnica: Pinđur

  • Tarhana, domaći recept za ukusnu čorbu