Domaća tarhana, od sušenja do kuhanja

Domaća tarhana je tradicionalna supa bogata nutrijentima i odlična za hladne dane. Pravi se od fermentiranog tijesta koje se kasnije suši i usitnjava. Ovaj proces ne samo da joj daje specifičan kiselkast okus, već i povećava probavljivost i nutritivnu vrijednost. Tarhana je izuzetno praktična – može se čuvati mjesecima i brzo pripremiti kada vam treba topao i zasitan obrok, piše bosanski kuhar.
Sastojci za domaću tarhanu
1 kg brašna (pšenično ili mješavina pšeničnog i integralnog)
500 g jogurta ili kiselog mlijeka
2 srednje velike glavice crvenog luka
2 paprike (po želji ljute ili slatke)
2 paradajza
2 mrkve
1 kašika soli
1 kašika suhog kvasca
1 kašika crvene paprike u prahu
Voda po potrebi
Priprema tarhane
1. Priprema tijesta
Luk, papriku, paradajz i mrkvu usitnite i kratko dinstajte dok ne omekšaju.
Povrće ohladite, pa ga pomiješajte s jogurtom, solju, kvascem i crvenom paprikom.
Postepeno dodajte brašno i zamijesite mekano tijesto. Ako je previše suho, dodajte malo vode.
2. Fermentacija
Tijesto pokrijte čistom krpom i ostavite da fermentira na sobnoj temperaturi 3 do 4 dana. Povremeno ga promiješajte. Kada poprimi blago kiselkast miris, spremno je za sušenje.
3. Sušenje i usitnjavanje
Tijesto podijelite na manje komade i stavite ih na čistu površinu da se suše nekoliko dana. Nakon što se potpuno osuši, sameljite ga ili izlomite na sitne komadiće. Pohranite tarhanu u staklene tegle ili platnene vrećice na suhom mjestu.
Kako skuhati tarhanu?
U lonac stavite 1 l vode ili supe od mesa.
Dodajte 3-4 kašike tarhane i miješajte dok se ne rastopi.
Kuhajte na laganoj vatri 10-15 minuta, uz povremeno miješanje.
Po želji dodajte malo maslaca ili maslinovog ulja.
(Mostarski.ba)