Đulbastije

123345

Đulbastije spadaju u bosansku tradicionalnu kuhinju.

Za pripremanje đulbastija vam je potrebno:

500 grama mljevenog junećeg ili janjećeg mesa,

700 grama ribanog krompira,

jaje,

dvije glavice crvenog luka,

dvije glavice bijelog luka,

dvije kašike brašna,

2,5 decilitara vrhnja za kuhanje,

četiri kašike mlijeka,

četiri decilitra vode,so,

biber,

vegeta i ulje.

U plastičnu zdjelu stavite mljeveno meso, isjeckani luk (crveni i bijeli), jaje, so, biber, vegetu i naribani krompir. Sve dobro izmiještati. Zagrijte ulje na tavi i napravite đulbastije veličine dlana. Prepržite ih s obje strane i nakon toga stavite u tepsiju.

U istom ulju u kojem se ispržili đulbastije stavite brašno i pržite ga dok ne požuti. Dodajte vodu, mlijeko i brzo miješajte kako bi se sve izjednačilo. Stavite malo soli, bibera i vegete.

Zapršku prelijte preko đulbastija u tepsiji i pospite vrhnjem za kuhanje. Zagrijte rernu na 220 stepeni i pecite ih otprilike 45 minuta. Uz ovo jelo nije potrebno servirati prilog, ali neki ljudi đulbastije jedu s pire krompirom.

Prijatno.

(Mostarski.ba)

Podijeli:
Ispod clanka banner
  • Volonterima Crvenog križa FBiH dodijeljena priznanja za doprinos i posvećenost

  • MUP HNK: Uhapšen muškarac koji je pljačkao dostavljače

  • TZ Grada Mostara: 340 privatnih iznajmljivača nemaju rješenja za pružanje usluga smještaja

  • Policija o navodnom seksualnom zlostavljanju dječaka u Mostaru: Na potezu Tužilaštvo

  • Peljto sudi sarajevski, a Bilbija mostarski derbi

SB Banner 1

■ Povezano

  • Kukuruza – naziv sve govori

  • Lokum – topi se u ustima

  • Šnenokle – kako se prave ponajbolje šnenokle?

  • Miris jeseni: Cimet rolnice