Jedino povrće koje je bolje smrznuto nego svježe

120721

U kulinarskom svijetu postoji pravilo da je svježe uvijek bolje. Ali postoji jedan izuzetak koji dokazuje suprotno. To je malo, ali nevjerovatno svestrano povrće koje zadržava svoj slatki okus, hrskavu teksturu i živopisnu boju – čak i nakon zamrzavanja.
Ako se pitate da li se isplati organizirati zamrzivač i napraviti više prostora, odgovor je jednostavan: da. U srži ove odluke je mali, ali izuzetno svestran član vaše kuhinje – smrznuti grašak.

Historija smrznutog graška datira iz 1920-ih, kada je američki poduzetnik Clarence Birdseye , inspirisan metodama brzog zamrzavanja koje su koristili Inuiti, razvio tehnologiju koja je povrće duže održavala svježim. Grašak je bio jedan od prvih proizvoda koji su industrijski zamrznuti, što je izazvalo revoluciju u prehrambenoj industriji, piše Simply Recipes.

Danas smrznuti grašak pronalazi svoje mjesto gotovo svugdje. Od toplih jela poput variva, supa, rižota i tjestenina, do jednostavnih priloga prženih na puteru ili maslinovom ulju, kao i u hladnim jelima poput francuskih salata. Odličan je i za pravljenje zelenih namaza – od kremastog pirea s mentom i limunom do kombinacija s krompirom.

Smrznuti grašak – zašto se stručnjaci kunu u njega

Kuhari i stručnjaci za hranu slažu se da smrznuti grašak bolje zadržava svoju slatkoću i teksturu od svježeg graška, koji brzo gubi kvalitet. Osim toga, nevjerovatno je praktičan – pruža vrhunski okus bez dugotrajne pripreme.

Kuharica Anthea, koja se često poigrava sa sezonskim receptima, priznaje da preferira smrznuti grašak. Kaže da ima bolju teksturu, zadržava svoju intenzivnu boju i brže se kuha. “Svježi grašak brzo postane gumenast ako se ne koristi odmah, dok smrznuti grašak ostaje ugodno hrskav, čak i ako ga dodam u supu neposredno prije kraja kuhanja”, objašnjava.

Kreatorica recepta Grace Bianco se slaže. Objašnjava da proces brzog zamrzavanja čuva prirodne šećere, što pruža bolji miris i okus. “Svježi grašak brzo gubi svoju prirodnu slatkoću i postaje škrobast ako se ne jede odmah. Smrznuti grašak, s druge strane, čuva se u svojoj najvećoj zrelosti, što pruža bolji okus i teksturu. Budući da je prethodno očišćen i pripremljen, to također štedi mnogo vremena u kuhinji”.

Šefica kuhinje Michelle Williams ističe problem sa svježim graškom. “Uvijek imam osjećaj da ga moram odmah skuhati prije nego što omekša i zgužva se. Smrznuti grašak nema taj problem – uvijek je savršen”.

Dan Pelosi, također poznat kao Grossy Pelosi, dodaje: „Uvijek imam pri ruci smrznuti grašak i dodajem ga jelima neposredno prije posluživanja. Odmrzne se tako brzo da ga jedva trebate kuhati. Tjestenina, riža ili piletina – smrznuti grašak uvijek upotpunjuje jelo. Zapravo, svježi grašak gotovo nikad ne koristim, osim za pravljenje pesta”.

Zato sljedeći put kada se pitate isplati li se napraviti više prostora u zamrzivaču, pomislite na grašak. Mali, jednostavan i svestran – vaš kuhinjski saveznik za brzo i ukusno kuhanje.

(Mostarski.ba)

Podijeli:
Ispod clanka banner
  • Milanović ponovo o pravima Hrvata u BiH

  • Pitao treba li Izrael finanasirati obnovu Gaze pa dobio otkaz

  • Klanjana dženaza hafizu Halilu ef. Mehtiću, čovjeku koji je Kur’an naučio napamet u zatvoru

  • Snažna podrška PS OSCE-a Bosni i Hercegovini i nastavak pomoći u izbornoj reformi

  • Uhapšen šef dobojske inspekcije neposredno nakon što je uzeo mito

SB Banner 1

■ Povezano

  • Predstavljen robot koji će raditi kućne poslove

  • Apple postao treća kompanija u historiji s vrijednošću većom od četiri biliona dolara

  • Kako odabrati najkvalitetnije maslinovo ulje?

  • Mini Labubu lutke pokorile svijet