Krempita za ljubitelje kremastih poslastica

35092

Foto: carobna kuhinja.info

Ovaj kolač je veoma ukusan i lako se pravi. Za njegovu pripremu nije vam potrebno nikakvo posebno umijeće, a budite sigurni da ćete ovom poslasticom oduševiti sve ukućane.

Sastojci za kore:

6 žumanaca
6 kašika šećera
3 kašike ulja
3 kašike mlijeka
6 kašika brašna

Fil:

6 bjelanaca
19 kašika šećera
4 kesice pudinga od vanile
1 l vode
te šećer u prahu za posipanje

Priprema:

Umutite 3 žumanca sa 3 kašike šećera, 1,5 kašikom ulja, 1,5 kašikom mlijeka i 3 kašike brašna. Koru razvucite u manjem plehu obloženom pek-papirom i pecite na 200 stepeni. Postupak ponovite još jednom, za dvije kore.

Dobro umutite bjelanca sa 15 kašika šećera. Vodu zakuhajte s preostalim šećerom, pa ukuhajte puding od vanile i miješajte dok se ne zgusne. Dok je još vruće, dodajte polako u umućena bjelanca uz lagano miješanje, sve dok se masa ne sjedini.

Donja kora neka ostane u plehu, preko nje stavite vruću umućenu masu, a preko tog fila stavite gornju koru. Ohladite na sobnoj temperaturi, pa kolač stavite u frižider. Pospite ga šećerom u prahu i isijecite na kocke.

(Mostarski.ba)

Podijeli:
Ispod clanka banner
  • Sirija priznala nezavisnost Kosova

  • Predstavnički dom PSBiH sutra o prijedlogu budžeta institucija BiH za 2025. godinu

  • Udruženje “Dignitet”: Jačanje saradnje institucija u zaštiti žrtava nasilja

  • Američka senatorka Shaheen: Ukidanje sankcija Dodiku je neodgovorno i prerano

  • Ambasadorica Castellani i pukovnik Seragusa razgovarali sa direktorom SIPA-e

SB Banner 1

■ Povezano

  • Kompot od suhih šljiva

  • Sultan kebab

  • Gurabije, kolači koji mirišu na stara vremena

  • Tulumbe